Percheziții în județul Satu Mare. Este vizat un grup infracțional care vindea mașini de lux

perchezitii

Procurorii DIICOT efectuează azi, 14 octombrie, un număr de 93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Satu Mare, Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş și a municipiului Bucureşti în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în vânzarea mașinilor de lux. Prejudiciul este de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2015, pe teritoriul României, Ungariei şi Germaniei s-a constituit un grup infracţional organizat alcătuit din 11 suspecţi.

Membrii grupării videau mașini prin intermediul unor societăţi comerciale „interfaţă” care derulau activităţi de comerţ evidenţiate în documentele contabile cu autoturisme de lux achiziţionate de la firme intermediare, acestea aprovizionându-se, la rândul lor, de pe piaţa intracomunitară de astfel de bunuri (în principal din Germania).

Pentru deducerea TVA de plată în urma vânzării autoturismelor de către societăţile intermediare, au fost înregistrate în contabilitate achiziţii fictive de la firme „fantomă”, înfiinţate de către membrii grupului având drept scop acumularea obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

Mecanismul a presupus existenţa unui număr ridicat de firme, controlate de aceleaşi persoane fizice care se regăsesc în structura grupului, firmele fiind structurate pe mai multe paliere.

Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4.500.000 euro, reprezentând TVA eludat de la plată prin evidenţierea de documente atestând cheltuieli nereale cu achiziţii fictive provenind de la o structură cuprinzând peste 40 de societăţi comerciale „fantomă” care nu au declarat achiziţii interne, nu au evidenţiat în contabilitate livrările, ulterior fiind cesionate unor cetăţeni din Ungaria.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca și cu sprijinul ANAF – DGAF.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.