Piesa „Bună, doctor Mengele!”, a câștigat premiul pentru cea mai bună dramă

Bessenyei István (Beöthy Ottó) és Kovács Nikolett (Szerb Klára) - fotó Czinzel László

Méhes Kati Kleinné szerepében - fotó Czinzel László

Rappert-Vencz Gábor Lénárd Sándor szerepében - fotó Czinzel László

teatru1

teatru2

teatru3

teatru4

Premiul pentru cea mai bună dramă maghiară a fost acordat dramaturgului Spiró György pentru piesa „Bună, doctor Mengele!”, prezentată în premieră absolută la Satu Mare de Trupa „Harag György”.

Premiul a fost decernat de ziua dramei maghiare (12 octombrie), la Budapesta. Spectacolul montat de Lendvai Zoltán, invitat, rămâne în programul trupei și în această stagiune, următoarea reprezentație fiind programată pe luna noiembrie.

Premiul este acordat pe baza unei alegeri anonime. Piesa a fost citită pentru prima dată în cadrul unui spectacol lectură în 2014, la Festivalul Național de Teatru din Pécs. Evenimentul a fost urmat de premiera absolută din Satu Mare a piesei în distribuția actorilor Rappert-Vencz Gábor, Kányádi Szilárd, Kovács Nikolett, Péter Attila Zsolt, Sándor Anna, Bessenyei István, Nagy Orbán, Rappert-Vencz Stella, Poszet Nándor și Varga Sándor.

Lénárd Sándor (1910-1972) personalitatea versatilă, cu abilitățile incredibile, fusese un renascentist modern. Posesorul unei culturi europene complete este medic, scriitor, muzician, traducător literar, poet și poliglot. În timpul al doilea război mondial emigrează în Brazilia pentru a scăpa de fascism. În exil publică mai multe lucrări importante printre care traducerea în limba latină a operei Winnie the Pooh și a câștigat o sumă uriașă într-un concurs de televiziune Bach.

La începutul anilor șaizeci, acest gânditor cu valori spirituale neprețuite, a fost acuzat, pe nedrept, cum că ar fi doctor Mengele, renumitul medic al lagărului din Auschwitz. Spiro György prezintă această teribilă însă veridică întâmplare într-o comedie dramatică ale cărei personaje sunt unul câte unul persoane reale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.