Preotul cămătar, Ioan Boja, așteptat la Curtea de Apel Oradea

Ioan Boja

Să nu credeți că cei trei preoți din județul Satu Mare, acuzați că au furat zilele trecute mâna Sfântului Haralambie dintr-o mănăstire din Grecia, sunt singurii slujitori ai Domnului care au probleme cu legea. Un alt preot din Satu Mare, fostul paroh greco-catolic din Culciu Mare, Ioan Boja, este un „obișnuit” al tribunalelor.

În data de 3 decembrie 2014, Boja a fost găsit vinovat și condamnat la 2 ani și 6 luni de pușcărie cu executare de Tribunalul Satu Mare, fiind acuzat de înșelăciune. Cinci zile mai târziu, la data de 8 decembrie, preotul Boja a atacat cu apel sentința Tribunalului Satu Mare, astfel că dosarul acestuia a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Oradea. Considerând că pedeapsa primită de inculpat este mult prea mică față de nelegiuirile comise, sentința a fost atacată și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

Până aici toate-s bune și frumoase, însă dosarul fostului preot din Culciu Mare va ajunge pe rolul instanței orădene doar pe data de 20 octombrie 2015, la aproape un an de la pronunțarea sentinței de la Satu Mare. Dosarul cu numărul 12538/83/2012 a fost înregistrat la CAO pe data de 28 septembrie 2015.

Mai trebuie spus că de-a lungul anilor Boja a împrumutat de la mai multe persoane sume importante de bani pe care apoi nu i-a mai restituit. Totodată, Boja a dat bani împrumut cu camătă, în schimbul unor garanții imobiliare dar și pentru mașini de lux, însușindu-și aceste bunuri, înșelând astfel buna-credință a oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.