Elevi și profesori din cinci țări, în vizită la Liceul Teoretic German

proiect

Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” este implicat în proiectul Erasmus + „International High 5 Career Portfolio”, care se desfășoară de-a lungul a doi ani, 2014-2016 și la activitățile căruia participă elevi și profesori din șase țări (Turcia, Lituania, Polonia, România, Grecia și Italia).

În perioada 27 septembrie-3 octombrie Liceul Teoretic German a fost gazda elevilor și profesorilor din cele cinci țări partenere, 17 profesori și 30 de elevi la care s-au adăugat 25 de elevi români și șase profesori din echipa de proiect a liceului: Rodica Moise (profesor coordonator al proiectului), Maria Reiz (director), Robert Elek (director adjunct), Maria Graur (consilier educative), Bogdan Szekely (profesor de engleză) și Kuki Zsolt (profesor de muzică).

Programul săptămânii de mobilitate care tocmai s-a încheiat a fost unul foarte bogat în activități pe care organizatorii le-au pregătit. Dintre aceste activități amintim: un tur al orașului care s-a realizat printr-o metodă foarte interesanta, „treasure hunt”, oaspeții fiind plăcut impresionați de acest mod inedit de a descoperi orasul și atracțiile lui.

Workshop-ul „Starting a business” a testat cunoștințele de antreprenoriat ale elevilor implicați în proiect, precum și modul în care ei s-au gândit să pună în practică cele zece afaceri pe care le-au demarat. Pentru o îndrumare eficientă a elevilor în demersul lor de a demara o afacere, organizatorii au pregătit pentru ei o „Biblioteca vie”, unde oameni și antreprenori de success din județul nostru au împărtășit din cunoștințele și experiența lor proprie și au răspuns întrebărilor adresate de elevi. Înarmați cu informații și având acces la internet pentru a face cercetările în domeniul ales, elevii au întocmit un plan de afaceri, și-au creat un logo, au stabilit locația și bugetul inițial necesar demarării și apoi dezvoltării afacerii în primii ani. În final elevii au pregătit prezentări power-point sau postere, pe care le-au prezentat în fața colegilor lor și profesorilor participanți.

Oaspeții și gazdele au participat și la excursii tematice la Muzeul Satului din Negrești-Oas, dar și la „Casa Olarului” din Baia Sprie unde elevii au luat contact cu meserii străvechi, printre care și olăritul, cei mai mulți dintre ei încercând să intre în tainele acestei meserii realizând mici obiecte ornamentale.

Vizita la atelierele Colegiului Tehnic „Elisa Zamfirescu” și la fabrica de canapele Polipol din Foieni a permis oaspeților să ia contact atât cu sistemul de învățământ al școlilor vocaționale din România, cât și cu sistemul dual promovat de firma germană.

O altă activitate interesantă a fost pregătirea flashmob-ului, repetițiile desfășurându-se zilnic. Fiecare țară a pregătit o secvență proprie înaintea săptămânii de proiect, iar în cadrul întâlnirii au pus la punct ultima parte a dansului, când toate cele șase delegații s-au conectat într-un dans comun, promovând astfel ideea de colaborare, precum și proiectul în cadrul comunității.

Acest flashmob s-a desfășurat vineri, 2 octombrie, la ora 16.00 în centrul orașului, unde elevi și profesori din toate cele șase țări partenere, îmbrăcați în tricouri roșii, au dansat pe imnul proiectului.

Toți participanții au primit diplome și calendare realizate de către echipa de proiect, fiecărei delegații i s-a acordat o plachetă ce atestă participarea în cadrul săptămânii de proiect la Liceul Teoretic German.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.