Vasile – sătmăreanul care le gătește refugiaților din Serbia

refugiati

Deși drama refugiaților care au luat calea pribegiei a intrat într-un con de umbră atât pe micile ecrane cât și în paginile ziarelor, viața miilor de oameni care se află pe drumuri este din ce în ce mai grea. Unul dintre cei care ascultă zilnic poveștile refugiaților aduse de depart, de dincolo de granițele bătrânei Europe, este un bărbat din Satu Mare.

Sătmăreanul nostru, Vasile, gătește pentru miile de persoane care ajung la Preșevo, o localitate aflată la granița Serbiei cu Macedonia. Bărbatul a ajuns la centrul de primire a refugiaților din Preșevo în urmă cu 10 zile, cu o organizație non-guvernamentală spaniolă. Vasile spune că organizația are sediu și în țara noastră.

În drumul lor spre libertatea occidentală, refugiații primesc în Grecia hârtii de tranzit, apoi trec ușor și de Macedonia, iar primul mare obstacol ce le apare în cale este cea de la granița sârbească.

La Preșevo, o localitatea situată în apropierea graniței, este locul unde imigranții sunt înregistrați oficial pentru prima oară, în centrul de primire a refugiaților. Niciun imigrant nu poate merge mai departe dacă nu are hârtiile eliberate de poliția sârbească, așa că, neavând de ales, oamenii se așează la rânduri lungi de sute de metri.

Prima masă caldă pe care o primesc refugiaţii la intrarea în centrul de primire e gătită de Vasile. Bărbatul e din Satu Mare şi a venit cu o organizaţie non guvernamentală spaniolă care are sediu şi în România.

Vasile le povestește reporterilor de la DIGI24 că a gătit orez cu ton și cu legume și că a ajuns în Preșevo în urmă cu 10 zile. Bărbatul spune că cei mai mulți dintre refugiați vin să-i mulțumească pentru masa caldă pe care i le-a oferit.
Majoritatea refugiaţilor vor să ajungă în Germania, Marea Britanie sau ţările nordice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.