Inaugurare de Monument memorial în comuna Vetiș

Vlad endre

Duminică, 4 octombrie, de la ora 13.30 va avea loc inaugurarea Monumentului memorial Vlad Endre. Evenimentul se va desfășura în comuna Vetiș.

Mai presus de toate, și pentru județul Satu Mare, Primul Război Mondial a însemnat pierderi de vieți omenești. Printre cei căzuți se numără și tânărul Vlad Endre, originar din localitatea Vetiș, care la vârsta de 22 de ani a decedat în cadrul confruntărilor militare desfășurate pe frontul de est, în toamna anului 1914.

Potrivit datelor găsite în registrul parohial al botezaților greco-catolici din Vetiș, Vlad Endre s-a născut în 30 noiembrie 1892, fiind fiul lui Vlad Karoly și al Elisabetei Toth. Ordinul militar a fost ca el să fie încorporat în 1914 și, în luna august, să pornească înspre Galiția, unde își încheie scurta sa viață.

În familia Vlad, legătura dintre fiu și tată era probabil foarte puternică. Potrivit relatărilor localnicilor, în perioada morții fiului său, Vlad Karoly a visat că în curtea casei sale a răsărit un trandafir. Pe acel loc el s-a hotărât să construiască un mic lăcaș care să adăpostească un frumos monument închinat băiatului căzut în război. Folosind materialele pe care le-a avut în gospodărie, apelând doar la propria imaginație și cunoștințe, tatăl a ridicat, în interiorul unei căsuțe, un crucifix decorat cu simboluri legate de Patimile lui Isus, combinate într-un mod armonios cu elemente care amintesc de viața soldatului plecat pe front.

Monumentul se sprijină pe un soclu confecționat din piatră sculptată pe care sunt notate, în limba maghiară, câteva informații despre tânărul căruia i-a fost dedicat: „Vlad Endre a trăit 22 de ani și a murit eroic pe frontul rusesc în 1914. Odihnească-se în pace!”.

Pe acest postament este fixat un crucifix de mari dimensiuni, la baza căruia se află, încadrat într-o cutie de metal cu capac de sticlă, portretul tânărului soldat, ansamblul fiind încărcat de simboluri care amintesc de Răstignirea lui Isus, combinate cu elemente caracteristice vieții de soldat din acea perioadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.