Seceta a produs pagube de 180 milioanele lei în județul Satu Mare

seceta

Seceta din această vară a făcut pagube imense în județ, potrivit datelor centralizate la nivelul Instituției Prefectului. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Eugeniu Avram, la nivel de județ au fost compromise peste 90.000 de hectare de culturi agricole. Valoarea pagubelor se ridică la suma de 180 milioane lei.

Potrivit documentelor întocmite de Comisia de evaluare și care vor fi înaintate Guvernului, reiese că la nivelul județului nostru cele mai afectate culturi au fost cele de: porumb (39.000 hectare), floarea-soarelui (13.000 ha), soia (4.500 ha) și sfecla (2.000 ha).

Raportat la procentul de calamitare a suprafețelor reiese că cele mai afectate localități sunt: Andrid, Tiream, Carei și Pir, unde seceta a compromis peste 80% din producție. Dacă luăm în considerare localitățile cu cele mai mari suprafețe calamitate, putem enumera comunele: Căuaș (peste 4.000 ha), Moftin (4.000 ha), Andrid (3.000 ha), Livada (3.000 ha), Carei (2.500 ha), Acâș (2.500 ha) și Terebești (2.000 ha).

Prefectul spune că sunt și localități care nu au raportat deloc suprafețe calamitate, cum ar fi: Bârsana, Certeze, Cămărzana și Târșolț.

Datele centralizate vor fi trimise către Ministerul Agriculturii și cel de Interne unde vor fi prelucrate. Avram spune că până la sfârșitul anului va fi finalizat un proiect de hotărâre al Guvernului care să prevadă despăgubirile fermierilor, iar banii ar trebui să ajungă atât în toamnă cât și în primăvară. Sumele necesare pentru despăgubiri vor fi asigurate din fondul de solidaritate al Uniunii europene și din bugetul Ministerului Agriculturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.