29 septembrie – „Ziua Mondială a Inimii”

inima

În data de 29 septembrie se celebrează „Ziua Mondială a Inimii”, scopul fiind îndreptarea atenţiei asupra riscului personal privind bolile cardiovasculare şi conştientizarea faptului că, prin stilul de viaţă se poate influenţa starea de sănătate a inimii şi a aparatului cardiocirculator şi spre bine, dar şi spre rău.

Alegerea stă la îndemâna oricui. Cei mai importanţi factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: nivelul ridicat de colesterol şi trigliceride în sânge; hipertensiunea arterială; obezitatea, mai ales tip abdominală; fumatul; lipsa de mişcare; stilul de viaţă sedentar.

Lipsa de mişcare este, din păcate, tot mai caracteristică omului modern care umblă peste tot cu maşina, se înconjoară de aparate electrocasnice şi altele, să-i fie viaţa mai comodă, şi care a inventat telecomanda, să nu trebuiască să se deranjeze până la televizor dacă vrea să schimbe canalul, iar dacă spune că îi place sportul, se referă la privitul meciului din sectorul canapea. Fiind luna septembrie, când tocmai a început şcoala, nu putem să nu atragem atenţia asupra lipsei de mişcare în rândul copiilor şi tinerilor care sunt duşi sau se duc la şcoală cu maşina; în toate pauzele butonează telefonul în loc să se joace de-a prinselea; în timpul liber, în loc să se dea cu bicicleta, sunt lipiţi de monitorul calculatorului; iar dacă spun că ieşim în oraş nicidecum nu se referă la o plimbare în aer liber.

Cu ocazia „Zilei Inimii” să ne gândim la propria inimă, să încercăm să-i înlesnim munca prin tonifierea organismului cu măcar jumătate de oră mers pe jos pe zi şi cel puţin15-20 de minute de exerciţii fizice. Înviorarea zilnică aduce cu timpul efecte pozitive asupra siluetei şi kilogramelor, şi chiar şi o mai bună dispoziţie spirituală. Mişcarea fizică este benefică pentru inimă în sensul fizic-biologic, dar şi în sensul figurat: viaţa e mai fericită cu inima uşurată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.