Senatul: Un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu

senatori

În ședința de marți, 22 septembrie, Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a senatorului Cristiana Anghel care vizează abrogarea articolului 120 din OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Inițiativa legislativă a fost semnată de senatori aparținând PSD, PC, UNPR și PNL.

Conform acestui articol „contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit, constituie titluri executorii”.

Senatorul Cristiana Anghel arată în expunerea de motive a inițiațivei că „mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor în urmarea unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanţe (aceştia din urmă fiinţând şi funcţionând ilegal)”.

Potrivit Cristianei Anghel, în legislația românească încheierea prin care se încuviinţează executarea silită a unui contract de credit bancar nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorul aflat într-o asemenea situaţie are dreptul la o contestaţie la executare, dar aceasta poate fi inutilă, deoarece nu suspendă executarea. Asta înseamnă că între timp locuinţa debitorului sau a familiei sale poate fi executată silit.

„Suspendarea executării se poate acorda, în mod excepţional, doar cu depunerea unei cauţiuni care poate fi, uneori, prohibitivă. (…) În ultima vreme, mai ales în speţe pronunţate contra sistemului judiciar spaniol (similar în multe privinţe cu cel românesc), s-a decis la Luxemburg că e inadmisibil ca debitorului să i se refuze dreptul de a se opune la încuviinţarea unei executări şi de a cere îngheţarea efectelor unui contract care este suspect de a fi împănat cu clauze abuzive, mai ales în acele cazuri în care obiectul executării silite îl reprezintă casa de locuit a debitorului şi a familiei sale. Legea internă care interzice acest drept este inaplicabilă. Exact aşa este şi legea română. Inaplicabilă”, se mai arată în expunerea de motive.

De altfel, CEDO a decis că dacă o executare silită asupra locuinţei debitorului s-a derulat fără ca acestuia să i se fi dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el are dreptul la despăgubiri, inclusiv pentru daune morale.
Senatul a adoptat legea în calitate de primă Cameră sesizată, cu 61 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi şapte „abţineri”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.