Elevii de la Brâncoveanu infectați cu stafilococ

stafilococ

Două dintre probele biologice prelevate de la pacienți și proba din macaroanele de brânză servite copiilor de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare au fost contaminate cu stafilococ, reiese din analizele făcute în Laboratorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare în urma toxiinfecției alimentare de săptămâna trecută.

Rezultatele analizelor de laborator au făcute publice în cursul zilei de azi, 23 septembrie.

Vă reamintim că, în ziua de 17 septembrie, 11 copii, elevi în clasele I-III, aflați în programul after school la Școala „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare au ajuns la spital după ce au mâncat macaroane cu brânză, mâncare furnizată de Restaurantul „Green House” de pe B-dul Cloșca. La Urgențe a ajuns și o învățătoare.

Reprezentanții DSP și ai Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare au prelevat probe de aliment de la Restaurantul „Green House”, au dispus suspendarea activității de catering și au aplicat o amendă de 10.000 lei.

Specialiștii au prelevat probe atât din alimente cât și probe biologice de la copiii investigați (trei probe lichid de vărsătură și o probă de materii fecale).

Investigațiile efectuate în cadrul laboratorului de microbiologie al DSP Satu Mare au evidențiat următoarele: două probe biologice (lichid de vărsătură) au fost contaminate cu stafilococ coagulazo-pozitiv); proba de aliment (macaroane cu brânză) a fost contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv; celelalte probe biologice recoltate de la pacienți, respectiv ale angajaților (două exudate faringiene; două exudate nazale; două teste tegumentare) nu au prezentat încărcătură microbiană patogenă.

În prezent, toți cei care au consumat alimente sunt sănătoși fără semne sau simptome de îmbolnăvire.

Unitatea de catering se află în procedura de igienizare și prelucrare sanitară a spațiilor de lucru.

Potrivit medicilor, dintre stafilococii coagulazo-pozitivi, o singură specie este patogenă pentru om: Staphylococcus aureus sau Stafilococul auriu.

Stafilococul auriu se găsește în mod normal pe pielea și mucoasele omului, dar și a altor mamifere. Este prezent pe mucoasa nazală la 30% dintre persoanele sănătoase, procentajul fiind mai ridicat la personalul sanitar din spitale, pacienți dializati și diabetici.

Manifestările clinice ale infecțiilor produse de stafilococul auriu se datorează fie toxinelor secretate de acesta – intoxicații, fie înmulțirii bacteriene – infecții.
Intoxicațiile stafilococice sunt: sindromul pielii opărite; toxiinfecția alimentară și sindromul de șoc toxic.

Tratamentul infecțiilor stafilococice cuprinde administrarea de antibiotice alături de care sunt necesare și drenajul colecțiilor purulente, îndepărtarea țesuturilor necrozate si a corpurilor straine (acolo unde este cazul).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.