Pianul cu poeme la Satu Mare

daniela nane si Ioana Maria Lupascu

La invitația Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, duminică 27 septembrie, la ora 18.30, în cadrul ediției a XXXVIII-a a Festivalului „Zilele Muzicale Sătmărene”, actrița Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupașcu susţin un spectacol eveniment de poezie şi muzică.

Pe scena filarmonicii, versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Jacques Prevert, Victor Eftimiu, George Coşbuc, Ana Blandiana, Magda Isanos sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Astor Piazzolla, Serghei Rahmaninov, Constantin Silvestri, Saeed Sharifian sau Ioan Dobrinescu.

Spectacolul „Pianul cu poeme” va fi prezentat de Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural.

Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucuresti din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru și Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europene a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrală Unesco, în 2012.

A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul „Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – „Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – „Conversaţie după inmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în „Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românești sau internaţionale.

Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Român, cât și în alte orașe din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice de la Palatul Mogoşoaia.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Jean Francois Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters ( Olanda). A colaborat cu instrumentiști precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph și Florin Paul. În Italia a fost corespondent al cotidianului „Monitorul”, iar în 2009 a lansat romanul autobiographic – „Prințul Baghetei”. În 2007 i-a aparut CD-ul „Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul „Piano Recital”.
În 2012 aduce ca inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. În 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu și tot în 2014 ia naștere proiectul „PianoTango”.

A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

La începutul acestui an cele două artiste au fost protagonistele Turneului Naţional „Armonii Pascale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.