Delegație a PNL Satu Mare, la Liga Aleșilor Locali de la Poiana Brașov

pnl

La sfârșitul săptămânii trecute o delegație a PNL Satu Mare, condusă de cei doi co-președinți a formațiunii politice, Petre Mureșan și Romeo Nicoară, a participat la Poiana Brașov la Liga Aleșilor Locali ai PNL. În cadrul întâlnirii s-au adoptat o serie de rezoluții privind integritatea celor care dețin funcții publice, a compatibilităților, legislația electorală, etc.

Un rezumat al rezoluțiilor adoptate ne-a fost transmis azi, 21 septembrie, printr-un comunicat de presă remis de PNL Satu Mare. În continuare vă prezentăm cuprinsul materialului de presă primit pe adresa redacției noastre:

„În perioada 18-19 septembrie s-au desfăşurat la Poiana Braşov lucrările Ligii Aleşilor Locali ai PNL, un eveniment de importanţă deosebită pentru Partidul Naţional Liberal. Din partea Organizaţiei Judeţele Satu Mare au participat un număr de 20 de persoane, delegaţia sătmăreană fiind condusă de cei doi copreşedinţi, Petre Mureşan şi Romeo Nicoară.

În urma dezbaterilor care au avut în centrul lor necesitatea unor „Bune practici în administraţia locală”, s-au adoptat o serie de rezoluţii care au în vedere aspecte cum sunt: regimul integrităţii celor care deţin functii publice, compatibilităţilor, legislaţia electorală, descentralizarea administrativă şi financiară, salarizarea unitară. Astfel:

1. Cu privire la integritatea celor care ocupă funcţii publice: Partidul Naţional Liberal consideră că este o datorie a întregii clase politice faţă de cetăţenii care acordă încrederea candidaţilor propuşi, să adopte un Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, care va asigura aplicarea unitară a legislaţiei privind incompatibilităţile şi conflictele de interese, asigurând tratamentul egal în faţă legii.

Acest Cod va conţine în mod clar o serie de principii dar şi de măsuri concrete în vederea realizării unui mediu public etic şi integru. Adoptarea Codului de Integritate pentru Funcţiile Publice are printre obiective asigurarea stabilităţii în administraţia publică din România.

Partidul Naţional Liberal solicită adoptarea de Parlament până la 1 noiembrie 2015 a acestui cod.

2. În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare: această nu este un instrument electoral, aşa cum încearcă PSD să îl folosească, nu este un secret care trebuie bine păzit şi picurat, “pe surse”, din şedinţele PSD ci este o necesitate, un proiect care trebuie amplu dezbătut, cu realism şi cu cifrele adevărate pe masă.

Partidul Naţional Liberal solicită “desecretizarea” şi publicarea integrală a proiectului legii salarizării unitare pentru a fi cunoscută şi dezbătută şi generarea unei ample consultări publice între Guvern-sindicate-partide politice în ceea ce priveşte proiectul de lege al salarizării unitare astfel încât acesta să întrunească un consens larg în societate.

3. Cu privire la achiziţiile publice: pornind de la imperativele date de faptul că bugetul Uniunii Europene este unul limitat în timp, adică de 7 ani de zile, şi că primarii oraşelor şi preşedinţii consiliilor judeţene au un mandat limitat de 4 ani, Partidul Naţional Liberal solicită: adoptarea unui Cod al Achiziţiilor publice odată cu transpunerea noilor Directive în domeniul achiziţiilor publice până la dată de 18 martie 2016 şi restructurarea şi profesionalizarea Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul achiziţiilor publice, pentru a se înlătura toate frânele din calea absorbţiei fondurilor europene.

4. În ceea ce priveşte legislaţia electorală şi finanţarea partidelor: Partidul Naţional Liberal va acordă o maximă atenţie noii legislaţii cu privire la alegeile locale, parlamentare şi a legii finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Mai mult, tergiversarea legii votului prin corespondenţă sau intenţia de introduce celor din diaspora o serie de taxe sunt exemple concrete ce vin să releve comportamentul actualului guvern PSD de a bloca milioanele de cetăţeni români din străinătate şi familiile lor din Romnania de a beneficia de o reprezentare parlamentară corectă.

5. În ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL): Partidul Naţional Liberal şi aleşii săi locali atrag atenţia că resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanţarea unor proiecte pe criterii politice şi clientelare. PNL susţine existenţa unui program de dezvoltare locală deoarece nevoile de infrastructură ale României nu pot fi acoperite doar din fondurile europene sau bugetele locale.

PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiţii şi prioritizat în aşa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim şi cele aflate într-o stare avansată de realizare. Trebuie sortate proiectele: ce continuăm, ce oprim şi ce eventual dezvoltăm? Pentru a susţine comunităţile locale PNL susţine stabilirea alocărilor bugetare pentru fiecare judeţ pe baza nevoilor efective, şi nu în funcţie de aspect politice sau clientelare.

Partidul Național Liberal își afirmă deschiderea față de orice contribuții din partea cetățenilor pentru îmbunătățirea acestor proiecte, pe care le consideră binevenite.

Biroul de Comunicare,
PNL Satu Mare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.