Consilier local din Păulești, fost informator al securității

arhive

Consilierul local din Păulești, Ovidiu Sandu Donca, a fost informator al securității comuniste, reiese dintr-un document al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), nr. DJ/1123/19.05.2015.

Potrivit notei de constatare nr. DI/I/1410 din 3 iunie 2013 reiese că Ovidiu Sandu Doca a fost recrutat „pentru supravegherea informativă a elementelor de pe raza comunei Păulești, suspecte de evaziune; la data de 31.08.1988 a semnat Angajament, preluând numele conspirativ „ION”.

În documentul la care facem referire se dau o serie de exemple din care reiese că actualul consilier local furniza informații securității în mod regulat: „Sursa ION vă informează că înt-o călătorie efectuată cu micul trafic sursa l-a întâlnit pe numitul V. Ș., care a rămas ilegal în R.P.U. și cu care ocazie sursa l-a întrebat ce face și cum o duce, iar acesta a răspuns că lucrează în orașul Mircolț la o fabrică de motoare, că locuiește la un cămin de nefamiliști, unde sunt cazați mai mulți cetățeni din România. Acesta era îmbrăcat într-o ținută neîngrijită, murdară, cu pantofii rupți, cu toate că ne-a explicat că în 80 de ore de muncă a câștigat suma de 3000 forinți, explicând că plătește pentru locuință 1000 forinți pe lună, iar pentru masa pe care o servește la o cantină, plătește suma de 90 de forinți pe zi”.

Potrivit art. 2 lit. b din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008 „calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații „prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverințe nu fac referire la activități sau atitudini „potrivnice regimului comunist”. De asemenea, din conținutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat „îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. În cazul de față se constată neîndeplinirea condițiilor necesare, prevăzute de art. 2 lit.b din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008, pentru reținerea calității de colaborator al Securității, astfel cum este definită aceasta de prevederea legală anterior amintită”, se arată în documentul CNSAS, semnat de președintele instituției, prof. univ. dr. Dragoș Petrescu.

Mai multe amănunte cu privire la documentul emis de CNSAS puteți citi accesând următorul link: http://www.cnsas.ro/adeverinte.html

2 Comentarii la "Consilier local din Păulești, fost informator al securității"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.