Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească va fi implementat și în școlile din Portughalia

Cursul de Limba

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi implementat și în unități școlare din Republica Portugheză, începând cu anul școlar 2015-2016. În acest sens, Guvernul a aprobat, miercuri, 9 septembrie, printr-un memorandum, semnarea unei Declarații de Intenție între guvernele celor două state.

Inițiativa se adresează elevilor români înscriși în unitățile de învățământ portugheze, în vederea prezervării identității lor culturale, dar și pentru a le facilita reintegrarea în sistemul educativ românesc, în eventualitatea revenirii acestora în România. De asemenea, proiectul este deschis tuturor elevilor care studiază în unitățile școlare ale statului-gazdă, precum și copiilor de alte naționalități care locuiesc în țara respectivă.

Potrivit datelor actuale, în școlile portugheze sunt înscriși peste 3.500 de elevi români. Proiectul pilot va fi implementat în anul școlar 2015-2016 în opt unități de învățământ din Alter do Chao, Azeitao, Olaias-Lisabona, Almancil, Amadora, Azevedo Neves, Loures și Lagos. În aceste școli, se estimează formarea a 15 grupe. În plus, numărul școlilor va putea fi mărit anual, în funcție de solicitări.

Cursul este structurat în format de două ore pe săptămână și va fi predat atât elevilor din ciclul primar, cât și celor de nivel gimnazial și liceal, de către învățători/institutori, profesori cu diplomă de licență în domeniul științelor umaniste. Selecția și plata profesorilor, curriculum-ul cursului, precum și celelalte materiale didactice aferente, sunt asigurate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România.

Până în prezent, astfel de acorduri au fost încheiate și cu ministerele educației din Spania (începând cu anul școlar 2007-2008), Belgia – Comunitatea Franceză (din anul școlar 2008-2009) și Italia (din anul școlar 2007-2008). În Spania, proiectul a fost extins astfel încât în anul școlar trecut, cursul LCCR a fost predat în 324 școli din 12 comunități autonome: Madrid, Andaluzia, Aragon, Asturias, Cantabria, Catalonia, Castilla la Mancha, Insulele Canare, La Rioja, Murcia, Navarra, Comunitatea Valenciană. În proiect sunt implicați 67 de profesori, iar numărul beneficiarilor a ajuns la 7368 de elevi. Mai mult, pe întreg teritoriul spaniol s-au deschis trei lectorate de limba română, la Universitatea Granada, Salamanca, precum și Universitatea din Sevilla, urmând ca din acest an universitar să se deschidă și la Universitatea Autonomă din Barcelona. În privința Italiei, până la această dată, cursul este predat unui număr de 4453 de elevi din 14 regiuni: Lazio, Piemonte, Lombardia, Umbria, Sicilia, Friuli Venezia Giulia, Puglia, Toscana, Sardegna, Trento, Liguria, Emilia-Romagna și Veneto, iar la desfășurarea proiectului participă 50 de profesori.

Conform datelor MAE, comunitatea românească din Portugalia numără peste 34.000 de cetățeni, concentraţi, în principal, în zonele Lisabona, Setubal şi Santarem (centru) şi regiunea Algarve (sud). În mediul asociativ, sunt înregistrate nouă asociații românești, iar în anul 2012, a luat ființă Liga Studenților Români din Portugalia.

În plus, în prezent, există șase parohii ortodoxe românești, precum și nouă biserici penticostale românești. Portugalia a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români la 1 ianuarie 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.