Formația „Kalyi Jag”, cu artiști din Satu Mare, va concerta la „Balkanik Festival” 2015

Kalyi Jag
Kalyi Jag

„Kalyi Jag” („foc negru” în limba romani), o formație fondată în Ungaria de către un grup de romi din Satu Mare participă la cea de-a V-a ediție a „Balkanik Festival” care își deschide porțile în acest week-end, 11-13 septembrie, la Grădina „Uranus” și „The Ark”, din București.

Organizatorii au pregătit trei zile și trei nopți de muzică, avându-i drept headlineri pe clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, Kocani Orkestra, Roots Revival România, Fanfare Ciocârlia și Shantel.

Festivalul se deschide vineri cu „Doina Revival”, un spectacol în premieră, cu o singură reprezentație, semnat de „Roots Revival România”, proiectul muzical inițiat de tânărul artist iranian Mehdi Aminian, alături de Maria Casandra Hausi — voce (România) și invitați din Spania, Iran și Franța.

Pentru prima dată în România, vine legendarul Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria), supranumit Miles Davis al clarinetului balcanic, încoronat regele muzicii de nuntă (Stambolovo).

„Kalyi Jag”, un grup fondat în Ungaria de către romi originari din Satu Mare, continuă seria premierelor.
Vor mai concerta Kottarashky & The Rain Dogs, Ion din Dorobanți (Steaua de Mare, Raze de Soare), Amsterdam Klezmer Bând, Lemon Bucket Orkestra.

Pe lângă concerte, o atmosferă de carnaval, dansuri vulcanice și petrecerile până în zori, se pregătesc numeroase expoziții permanente de pictură, fotografie și sculptură inspirate din folclorul și realitățile balcanice. Lucrările sunt realizate de artiști români renumiți precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Ghetie.

La Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi târgul meșteșugăresc ce reunește meșteri din toate colțurile țării.
Membrii formației „Kalyi Jag” au fost numiţi „Young Masters of Folk Art”, în 1979, iar în 1987, primul lor album le-a adus un mare succes. În prezent, sunt cunoscuţi şi ascultaţi în întreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.