Muzeul Orășenesc Tășnad

Muzeu Tasnad

Amenajat în anul 1978, într-un vechi conac nobiliar, reconstruit în a doua jumătate a sec. XVIII (1771), Muzeul din Tășnad cuprinde 4 săli expoziționale, grupate pe două secții: arheologie-istorie locală și etnografie. Patrimoniul arheologic provine din săpăturile efectuate în zona limitrofă orașului Tășnad și cuprinde vestigii ale epocii neolitice, bronzului și aparținând dacilor liberi.

Diverse obiecte și documente din epoca medievală și epoca modernă întregesc colecția de istorie locală. Expoziția de etnografie pune în evidență principalele aspecte ale culturii materiale și spirituale specifice Tășnadului, cuprinzând o gamă variată de obiecte din ceramică de uz gospodăresc și ceramică decorativă, produse în centrele de olărit din Tășnad, Vama, Băița, Cehu Silvaniei și unelte agricole tradiționale sau unelte folosite în atelierele meșteșugărești.
Dispunând de mijloace tehnice rudimentare și cu materiile prime avute la îndemână, industria casnică textilă din zona Tășnadului a produs valori artistice de un remarcabil bun gust și rafinament. Prin varietatea obiectelor expuse, prin gama largă de motive decorative utilizate în ornamentarea acestora, colecția de textile a muzeului este purtătoarea unor creații artistice deosebit de valoroase și originale.

Casa-muzeu Tășnad

Casa țărănească specifică zonei sătmărene de câmpie și zonei de Codru este compusă din tindă, camera din față (sau camera curată) și camera de locuit, urmată de cameră și bucătăria de vară. Materialele folosite în construcție sunt, în mod tradițional, văioagele și lemnul. Unul dintre interioarele specifice zonei este camera curată, care reprezintă încăperea cel mai atent mobilată și decorată a locuinței tradiționale, îndeplinind cel mai adesea funcția de „cameră de oaspeți”. Obiectele din lemn, ornamentate cu motive decorative specifice regiunii, sunt confecționate de meșteșugari locali. Țesăturile provin din zona de câmpie și sunt ornamentate cu motive florale, geometrice și zoomorfe, predominant în nuanțe de albastru și vișiniu. Într-o altă cameră sunt reconstituite diferite ateliere meșteșugărești care și-au desfășurat activitatea în oraș. Sunt prezentate unelte specifice atelierelor de tăbăcar, de pantofar, de fierar și de olar. Organizat în spațiul odinioară destinat cămării, depozitul de unelte agricole reprezintă o încăpere tipică gospodăriei tradiționale țărănești din zona de câmpie, în cadrul căreia agricultura reprezintă ocupația de bază.

Contact:

Muzeul Orășenesc Tășnad
Adresa: str. Nicolae Iorga nr. 6, Tășnad, jud. Satu Mare
Tel.: 0261 825 508

Casa Muzeu Tășnad

Adresa: str. Ștefan cel Mare nr. 115/E, Tășnad, jud. Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.