Afacerea Mecena: Cum au ajuns banii destinați unui Centru Cultural din Satu Mare, în județul Bihor

Csomortanyi Istvan

Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), filiala Bihor, Csomortanyi Istvan, a depus în data de 31 august 2015 un denunț la DNA în care cere anchetarea „Afacerii Mecena”, ai cărei protagoniști sunt mai mulți lideri UDMR din județul vecin. Inițial, în 2002, Guvernul ungar condus de Viktor Orban a aprobat construirea unui Centrul Cultural în localitatea Ady Endre din județul Satu Mare, însă, potrivit liderului PPMT, banii au fost deturnați de UDMR-iștii bihoreni.

Pentru acest proiect, Guvernul condus de Orban a aprobat la acea vreme 320 de milioane de forinți. Liderul partidului socialist din Ungaria, Megyessy Peter, a declarat că la intervenția liderilor UDMR Bihor, finanțarea a fost deviată către Fundația Mecena, asociație înființată de Alexandru Mudura și de președintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss. Cei doi au promis că vor construi un Centru Cultural în Oradea, pe un teren situat lângă Ștrandul Municipal.

„Din 1,1 milioane euro s-a construit o sală de conferinţe şi o clădire menită să fie hotel, dar terminată în proporţie de nici 25%”, lucrarea fiind evaluată la cel mult 295.000 euro, a spus Csomortanyi pentru jurnaliștii de la Bihoreanul. Potrivit acestuia, diferenţa de 800.000 de euro ar fi fost deturnată de protagoniştii afacerii.

Între timp, în 2012 Primăria Oradea s-a autosesizat că Fundaţia Mecena nu şi-a respectat angajamentul ca în schimbul terenului să recompenseze anual cu burse câte zece studenţi de etnie maghiară şi alți zece de etnie română, astfel că a început executarea silită a ONG-ului. Ulterior, însă, Primăria a aprobat un schimb cu Fundaţia Mecena, de la care a primit construcţiile şi terenul de lângă ștrand, dându-i Casa Leda din strada Republicii 59, cu valoare de simbol, deoarece acolo a locuit muza poetului Ady Endre.

Întrebat de jurnaliștii de la Bihoreanul cum ar putea DNA să investigheze prejudicierea banilor publici din Ungaria, Csomortanyi a declarat că este vorba despre „fapte comise pe teritoriul României, de persoane cu cetăţenie română”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.