Dr. Laura Bota: „Majorarea salariilor angajaților din sănătate, o normalitate prost înțeleasă”

laura diana bota-20 august

Dr. Laura Bota, membru în Colegiul Medicilor Satu Mare, consideră că intenția Executivului de a majora salariile medicilor și a celorlalți angajați din sistemul sanitar este un act de echitate și reparație morală și financiară față de nedreptățile suferite de această categorie profesională până acum. Într-un comunicat de presă remis joi, Laura Bota este de părere că toate reacțiile survenite în urma anunțului făcut de Guvern privind majorarea salariilor din sănătate cu 25 la sută, începând cu data de 1 octombrie a.c., sunt absolut populiste și demagogice.

„Așa cum ne-am obișnuit, din păcate, în România post-decembristă, suntem permanent supuși tentației răului incipient și avem tendința păguboasă de a judeca orice și oricând în termeni negativi. În opinia mea, această majorare salarială din sectorul sanitar este perfect justificată, iar dacă bugetul țării dispune de resursele necesare chiar nu văd de ce să nu fie pusă în practică. Cred că, înainte de a acuza și a lansa tot felul de supoziții aiuritoare, trebuie să privim situația la modul realist și în spiritul argumentelor. Din acest punct de vedere, știm cu toții că salariile din sănătate nu au mai crescut de foarte mulți ani, că un medic debutant câștigă 1.200 lei la începutul carierei, după cel puțin zece ani de școală asiduă, că tinerii rezidenți fac gărzi repetate pentru a-și plăti chiria și a avea bani de la o lună la alta, că un medic primar ține singur o secție, că specialiștii nu fac față numărului pacienților, și exemplele pot continua la infinit. În consecință, trebuie să lăsăm deoparte pasiunile politice și să luăm în considerare faptele, iar unul dintre motivele principale ale situației dezastruoase din sănătatea românească este nivelul extrem de scăzut al salarizării”, a declarat Laura Bota.

Medicul sătmărean a opinat că dezbaterile din ultimele două zile referitoare la subiectul majorării veniturilor personalului din sănătate trebuie scoase de sub influența politică.

„Lucrurile sunt mult mai simple decât tevatura iscată în România după anunțul Guvernului. Nu cred că sănătatea unei națiuni trebuie să aibă culoare politică! Medicii trebuie să aibă salarii decente deoarece, înainte de toate, românii au nevoie să fie sănătoși, iar sistemul nostru de stat s-a degradat și a involuat îngrijorător în ultimii ani. S-au închis sute de spitale și dispensare, bugetele au fost permanent insuficiente, investițiile în sistemul public de sănătate au stagnat, și, pe fondul exodului impresionant al medicilor și asistentelor, s-a ajuns la un punct 0, de unde trebuia să se intervină. Să încetăm cu analiza politică a acestei decizii! Să privim realitatea din sănătatea românească și să observăm că, dincolo de miile de medici care au rupt granițele țării în căutarea normalității și decenței, spitalele noastre se confruntă cu un deficit impresionant de posturi, deoarece puțini mai vin să lucreze pe bani de nimic în system”, a subliniat dr. Laura Diana Bota.

Medicul stomatolog din Satu Mare a mai afirmat că creșterea salariilor din sănătate, care se va aplica fiecărui angajat, de la portar la medic, va avea efecte benefice chiar pe termen scurt. „Am atras atenția zilele trecute asupra pericolului îmbătrânirii populației României și degradării stării sale de sănătate, și am avertizat că una dintre consecințe este și plecarea medicilor. Suntem țara cu cei mai mulți bolnavi din Europa, raportat la românii de peste 50 de ani, iar menținerea în țară a specialiștilor din sănătate se poate realiza și prin această majorare salarială, chiar dacă nici după etapa respectivă nu ne vom putea compara cu celelalte țări din Uniunea Europeană. Chiar Ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, deplângea nu demult această dramă a României, afirmând că anual pleacă din ţara noastră 2.000 de medici. Deși mulți dintre aceștia au ajuns în țara sa natală, Ambasadorul Franţei atrăgea atenția la modul cel mai serios cu putință asupra ideii că statul român este dator să găsească soluții pentru a armoniza investiţiile făcute în pregătirea medicilor cu salariile ulterioare acordate în sistemul de stat”, a conchis dr. Laura Bota.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.