Muzeul Municipal Carei

Castelul Karolyi

Această instituție de cultură funcționează încă din anul 1958, dar după 1978 a devenit secție a Muzeului Județean Satu Mare. Muzeul este amplasat în castelul Károlyi, monument arhitectural situat în centrul municipiului Carei.

Expoziția sa permanentă ocupă zece săli amplasate la etajul I al castelului, cuprinzând două module expoziționale: arheologie și științele naturii. În anul 2008, Primăria Municipiului Carei, în parteneriat cu Primăria Orașului Ardud, a inițiat proiectul intitulat „Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Károlyi din Carei, castelul (cetatea) Károlyi din Ardud”, care vizează restaurarea celor mai semnificative monumente din cele două localități. Odată cu începerea lucrărilor de restaurare la castelul din Carei, expoziția permanentă a fost desființată, iar instituțiile care funcționau aici, inclusiv cea muzeală, au fost mutate într-un alt spațiu pe perioada restaurării.

Concomitent cu restaurarea castelului-monument, Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Muzeul Jósa András Nyíregyháza (Ungaria), a inițiat proiectul „Castellum – Organizarea expozițiilor interactive în Castelul din Carei și în Mudrány din Szabolcs și promovarea acestora în contextul turismului transfrontalier”, în vederea reorganizării expoziției permanente în castelul din Carei. Noua expoziție se dorește a fi una modernă, bazată pe un concept care înglobează cele mai semnificative necesități și constrângeri ale comunității locale, dar și o viziune pe termen lung în direcția dezvoltării turistice a Careiului.

Expoziția cuprinde două părți distincte: reamenajarea de interioare istorice, pentru care au fost alocate zece săli la etajul I al clădirii, și expoziția tematică, axată pe istoria locală și organizată în trei săli, împreună cu coridorul de serviciu, situate fiind la parterul castelului.

Expoziția de trofee din Africa și colecția de arme a Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor

Colecția de arme și trofee de vânătoare a ajuns în anul 2013 în gestiunea Muzeului Municipal Carei, fiind donată de moștenitorii lui Pánczél Zoltán Tibor, potrivit dorinței acestuia. Astfel, în luna iunie 2013, au ajuns la Carei un număr de 440 de obiecte din colecția sa, care până atunci au fost expuse într-o sală din reședința sa de vacanță din localitatea Brebu Nou, județul Caraș-Severin.

Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor s-a născut la Satu Mare, la data de 31 mai 1959, fiind al treilea copil dintr-o familie care își are originea în localitatea Carei, mama, Pánczél Nonn (Margit), fiind nepoata lui Nonn Gyula, arhitect renumit care a proiectat prima clădire cu etaj din orașul Mátészalka, Ungaria (azi clădirea Judecătoriei).

Studiile le-a urmat în orașul Satu Mare la școala elementară „Rákóczi Ferenc” și la „Liceul Maghiar”, unde a dat bacalaureatul în anul 1978. Încă din anii de liceu s-a ocupat cu organizarea diferitelor manifestări sociale și culturale, luând parte la o multitudine de evenimente din viața culturală și socială a școlii. Tot în același an a fost admis la Universitatea Politehnică din Timișoara, la Facultatea de Construcții, mai târziu devenind om de afaceri în municipiul Timișoara, unde s-a stabilit până la sfârșitul vieții. Pe parcursul anilor de facultate a luat parte la organizarea diferitelor evenimente culturale, fiind întemeietorul și conducătorul clubului de film pentru studenți. Din inițiativa lui s-a organizat prima dată la Timișoara, în anul 1997, manifestarea culturală „Csep rágó” (proiect de renume internațional, amplă sărbătoare culturală anuală), care s-a bucurat de un uriaș succes în următorii ani, aducând în orașul de pe malul râului Bega zeci de mii de spectatori.

Între anii 1989-1993, a urmat, în cadrul Universității „Mihai Eminescu” din Timișoara, Facultatea de Management Turistic Hotelier și Comercial. Între anii 2006-2007 a urmat cursurile unui masterat în management la European University din Budapesta, iar în anul 2009 a obținut titlul de doctor în economie în cadrul aceleiași facultăți, având tema de cercetare „Managementul sistemelor de franciză”.

Expoziția se bazează pe colecția Pánczél Zoltán Tibor, aceasta fiind alcătuită din trofee de vânătoare, obiecte legate de vânătoare, respectiv o colecție de arme.

Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat trei secțiuni pentru a prezenta materialul colecției, grupând obiectele în următoarele tematici: arme din diferite epoci, vânătoarea în Europa și vânătoarea în Africa. Pentru această expoziție sunt puse la dispoziție patru săli, obiectele din colecție fiind expuse tematic.

În prima sală este expusă colecția de arme, de pălării tipice pentru diferite zone ale lumii și câteva căști militare. În a doua sală, se regăsesc trofee împăiate și diferite obiecte legate de vânătoarea din Europa, cum ar fi: trofeu mistreț, trofee de cerb și căprioară, trofee de capră neagră, trofee de muflon, blană de urs, blană de vulpe etc.

În cea de-a treia sală, atenția vizitatorilor este atrasă de trofee exotice, diferitele specii africane de ierbivori reconstituind atmosfera diversității faunei savanei. În această sală sunt prezentate obiecte vechi folosite probabil de primii vânători europeni în Africa și câteva obiecte artizanale. Regăsim trofee de: antilopă-samur, antilopă-cal, antilopă de apă, antilopă pygargus, antilopă-elan, marele kudu, impala, zebra, gnu-dungat, nyala etc.

Cele mai atractive obiecte ale expoziției sunt expuse în cea de-a patra sală a expoziției, care va cuprinde exemplare naturalizate în întregime și trofee ale vânatului mare din Africa: trofeu bivol, struț, trofeu girafă, trofeu rinocer, trofeu elefant, leu, craniu rinocer, craniu leu, craniu girafă, picioare girafă etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.