Premierul îi cere ministrului Justiției măsuri concrete în cazul fetei violate de la Vaslui

fata violata

Cazul adolescentei din Vaslui violată de șapte tineri a intrat și în atenția premierului Victor Ponta. În debutul ședinței de Guvern de azi, 22 iulie, premierul i-a spus ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, că dacă CSM-ul nu va avea o reacție legată de cazul de la Vaslui, ar trebui ca șeful de la Justiție să-și dea demisia.

Premierul și-a exprimat indignarea față de modul în care autoritățile au acționat în cazul tinerei violate de la Vaslui.
Referitor la eliberarea celor șapte tineri acuzați de viol și plasarea acestora sub control judiciar, Cazanciuc a declarat că trebuie aşteptate rezultatele Inspecţiei Judiciare în acest caz.

Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, sub control judiciar, după ce au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani.

Imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o ducă acasă cu maşina. Aceştia însă au mers pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde au chemat şi alţi patru prieteni din sat. Trei dintre aceştia au sechestrat-o în maşină pe fată, apoi au violat-o, în pofida insistenţelor victimei de a fi dusă acasă.

Mai târziu, cei şase tineri au mers pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde au mai chemat un prieten, patru dintre aceştia, alţii faţă de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leşinat și a fost trezită de către violatori.

După trei ore, tânăra a fost dusă acasă şi amenințată să nu povestească nimic despre cele întâmplate. Dar fata le-a povestit părinţilor că a fost abuzată sexual. A fost sesizată Poliția, dar și Ambulanța iar victima a fost transportată ulterior la spital.

Cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după comiterea faptei. Apoi, la începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliţiei a celor şapte vasluieni, violatorii fiind plasaţi în arest la domiciliu. Ulterior, pe 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

Cei şapte au fost trimişi în judecată în decembrie 2014, pentru viol şi lipsire de libertate, iar următorul termen va avea loc în 14 august la Judecătoria Vaslui.

În urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri. La aceeași dată a fost sesizată cu privire la acest caz și ÎCCJ a României.

Două zile mai târziu, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale au solicitat Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei să se implice în cazul elevei din judeţul Vaslui, după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.