Participare peste aşteptări la „Danţu’ Cuţanilor”

dant1

dant2

dant3

dant4

dant5

dant6

Duminică, 19 iulie în satul Cuţa din comuna Socond s-a desfăşurat prima ediţie a festivalului „Danţu’ Cuţanilor”, reînnodând astfel, o tradiţie care a fost abandonată mai bine de patru decenii.

Evenimentul a fost susţinut de Consiliul Judeţean Satu Mare, fiind organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. În ciuda vremii caniculare, numărul celor prezenţi a fost foarte mare.
Evenimentul a constituit, de asemenea, un fel de întâlnire a fiilor satului, dar şi a formaţiilor artistice tradiţionale din Cuţa, Soconzel, Hodişa, Medişa şi Oarţa de Sus din judeţul Maramureş.

Programul a fost animat de Ansamblul „Cununiţa”, condus de Leontina Dorca, şi „Cununiţa Năzdrăvană”, condus de Carmen Maria Sas. Taraful condus de Ionică Hainal a interpretat o suită de melodii din Codru şi, ca la un adevărat danţ la şură, nu s-au prezentat decât melodii instrumentale.

Trebuie să subliniem implicarea consilierului local, Nicolae Cornea, cel care a revigorat viaţa culturală din satele comunei Socond.

Menţionăm că la manifestare a participat şi o delegaţie de profesori şi elevi din raionul Hust, înfrăţit cu judeţul Satu Mare, în frunte cu şefa secţiei raionale de învăţământ, profesoara Jana Mikitiuk.

Muzica a răsunat pe dealurile Codrului, iar dănţăuşii, de la copiii de grădiniţă şi până la venerabilii pensionari, au dansat frumoasele dansuri codreneşti autentice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.