88 ani de la trecerea în neființă a Regelui Ferdinand I

Ferdinand

Cu ocazia împlinirii a 88 ani de la trecerea în nefiinţă a Regelui Ferdinand I al României, reprezentanţii Direcţiei de Cultură a municipiului Carei au depus o coroană la bustul acestuia, amplasat în centrul orașului.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut la 12/24 august 1865. A fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până în 20 iulie 1927. Ferdinand (Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prinţului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen şi al infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei şi al reginei Maria a II-a.

Ajuns rege în 1914, la debutul Primului Război Mondial, Regele Ferdinand a fost pus în situaţia dificilă de a hotărî interesele ţării noastre, într-o perioadă atât de agitată. În urma înfăptuirii Marii Uniri din 1918, Ferdinand şi Maria s-au încoronat regi la data de 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.

Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României a vizitat oraşul Carei la data de 25 mai 1919, alături de Alteţa Sa Regina Maria a României, cu scopul familiarizării membrilor Casei Regale cu noile teritorii unite cu România, în urma evenimentului istoric din 1918. La momentul respectiv, oraşul Carei era centru al Comitatului Sătmar. Familia Regală a fost însoţită în municipiul Carei de către Iuliu Maniu, în calitate de preşedinte al Consiliului Dirigent.

Regele Ferdinand I moare la Sinaia, la 20 iulie 1927, în urma unei boli necruţătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.