Inspectori de la Protecția Copilului, amenințați la Satu Mare

Mariana Dragos

Majorarea alocației de plasament de la 48 la 600 de lei crează o situație aparte și anume, sunt persoane care, pentru a pune mâna pe această sumă încearcă să-și dea în plasament copiii la bunicii sau la rudele cu care locuiesc în aceeași casă. Astfel, aceștia încearcă să pună mâna pe suma de 600 de lei. Directoarea DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, spune că deși au fost depuse zeci de cereri, în cele mai multe cazuri nu se întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru plasarea copiilor în cauză, în plasament.

Situația a fost prezentată în ședința de azi, 17 iulie a Comisiei de Dialog Social de către directoarea DGASPC Satu Mare. Potrivit acesteia la instituția pe care o conduce au fost depuse în acest sens zeci de cereri dintre care multe au fost respinse ceea ce a dus la reacții nu tocmaii ortodoxe din partea solicitanților. Potrivit Marianei Dragoș, nu odată, membrii comisiei care stabilesc plasamentul au fost amenințați de către persoanele a căror dosare au fost refuzate.

Trebuie precizat faptul că, potrivit legii, de această sumă beneficiază persoanele care au în plasament un copil, pentru care asistenții sunt propria lui familie.

Potrivit șefei DGASPC, până în prezent au fost respinse peste 30 de cereri prin care sătmărenii solicitau luarea unor măsuri de protecție pentru minori care nu se aflau în situație de risc, doar pentru a beneficia de cei 600 de lei acordați de stat persoanelor care au copii în plasament.

„Suntem asaltaţi de solicitări privind stabilirea unor măsuri de plasament pentru copii care nu se află în situaţie de risc social. Plasamentul este o măsură de protecţie specială, şi se stabileşte în condiţiile în care familia nu poate să asigure creşterea şi îngrijirea copilului. De aceea, le trag atenţia şi specialiştilor din comunităţilor locale. În momentul în care asistenţii social merg pe teren şi constată că nu există o situaţie de risc, să nu propună acordarea de plasament, doar pentru faptul că s-a mărit alocaţia de plasament. Este foarte bine că s-a mărit alocaţia de plasament, că se încearcă rezolvarea unei problematici în ceea ce priveşte sărăcia, dar trebuie să fim, ca şi specialişti, foarte atenţi la acest fenomen”, spune Mariana Dragoş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.