Tabără internaţională de arheologie la Tăşnad

arheolog1

arheolog2

Un grup de arheologi din Marea Britanie, Rusia, Argentina, SUA, Bulgaria şi România participă la cea de-a IV-a ediţie a Taberei arheologice internaţionale de la Tăşnad.

Tabăra este organizată de Institutul Arheologic din Londra, în colaborarea cu Muzeul Judeţean Satu Mare. Grupul de arheologi efectuează săpături în zona unei aşezări din neoliticul timpuriu situată lângă Tăşnad. „Este vorba de o aşezare cu o vechime de peste 7.000 de ani, circa 5.000 Î.Hr. Este vorba de o descoperire arheologică importantă întrucât este prima aşezare de agricultori din nord-vestul României”, ne-a declarat profesorul Ulrike Sommer din Londra, specializat în arheologie preistorică.

„Prin săpăturile pe care le facem încercăm să înţelegem cine erau şi cum au trăit oamenii din această aşezare”, ne-a declarat Ciprian Astaloş, cercetător la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Pe lângă săpături, însoţiţi de arheologul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, arheologii străini au efectuat vizite la castelul din Carei, respectiv la siturile arheologice din Epoca Bronzului de pe Valea Ierului.

Miercuri (15 iulie) seara, arheologii au fost invitaţii consilierului judeţean Pinter Jozsef, care i-a aşteptat la balta sa cu un bogracs delicios. Străinii au fost impresionaţi de ospitalitatea careienilor, de mâncarea gustoasă, dar şi de inegalabila pălincă de prune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.