Fermierii pot cere subvenţia la motorină pe 2015 până la începutul lunii august

gabriel-les1

Potrivit conducerii APIA Satu Mare, producătorii agricoli pot depune la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de acord prealabil pentru subvenţia la motorină pe 2015, până la începutul lunii august.

Ministerul Agriculturii anunță aprobarea procedurii de accesare a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată de fermieri în agricultură.

Pentru 2015, producătorii agricoli au la dispoziţie 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ (14 iulie 2015) pentru a depune cererile de acord prealabil la centrele APIA.

Potrivit referatului de aprobare pentru elaborarea ordinului, în perioada 2015-2020 statul va acorda subvenţii pentru maxim 410 milioane litri motorină pe an.

Conform HG 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, subvenţia va fi acordată ca ajutor de stat sub formă de rambursare în sectorul producţiei primare de produse agricole pentru lucrări mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Conform Ordinului MADR 1727/2015, cantitatea anuală se împarte astfel: trim. I – 10%, trim. II – 35%, trim. III – 40%, trim. IV – 15%, din cantitatea totală anuală.

Conducerea APIA Satu Mare precizează că rata accizei reduse la motorina utilizată de fermieri în agricultură reprezintă echivalentul în lei a cuantumului de 21 euro/1.000 litri, iar diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.