Penitenciarul Satu Mare este amintit în Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2014, document în care se vorbește despre condițiile precare de detenție, nereguli cu privire la igienă dar și despre deficiențe în ceea ce privește calitatea hranei.
Raportul SUA face trimiteri la un document dat publicității de către Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), întocmit în urma unor controale efectuate în Penitenciarele din România. În raport se arată că mai multe dintre închisori sunt suprapopulate, mai ales cele din Craiova, Brăila și Satu Mare.
Totodată, în Penitenciarul din Satu Mare au fost semnalate și probleme de igienă dar și deficiențe în ceea ce privește calitatea hranei. Unii deținuți s-au plâns și de prețurile exagerate practicate la magazinul din incinta penitenciarului. Documentul APADOR-CH este inclus în Raportul pe Drepturile Omului pentru 2014 dat publicității de către Departamentul de Stat al SUA.
Reprezentanții APADOR-CH care au efectuat o vizită la Penitenciarul Satu Mare în august 2014, ne-au declarat că la data vizitei în cadrul instituției de detenție au fost cazați 618 deținuți. Au fost semnalate nereguli în ceea ce privește suprafața de cazare. Potrivit reprezentanților comisiei APADOR-CH, suprafața totală a spațiilor de cazare este de 986 de metri pătrați, astfel că, fiecărui deținut îi revin aproximativ 1,6 metri pătrați, ceea ce demonstrează un nivel de supraaglomerare foarte mare. Deținuții dispun de mai puțin de jumătate din suprafața minimă de 4 metri pătrați stabilită de standardele internaționale.
Potrivit directorului Penitenciarului Satu Mare, Ioan Iuga, în prezent, în custodia instituției sunt un număr de 534 de deținuți la un număr de 664 de paturi instalate, gradul de ocupare fiind în procent de aproximativ 80%. Făcând un simplu calcul cu privire la suprafața de cazare, rezultă că în prezent fiecărui deținut îi revin 1,84 de metri pătrați, mult sub cea stabilită de standardele internaționale.
„Camerele sunt extrem de supraaglomerate. Paturile sunt amplasate pe trei niveluri cu excepția celor din infirmerie iar spațiul rămas liber între paturi este foarte îngust. Camerele au băi proprii. Majoritatea însă au doar un singur WC în condițiile în care în unele camere sunt cazați câte 30 de deținuți. Apă rece se furnizează permanent iar caldă de două ori pe săptămână câte două ore”, se arată în raportul întocmit de APADOR-CH.
Pe lângă supraaglomerare, potrivit reprezentanților comisiei, deținuții au semnalat: lipsa condițiilor pentru păstrarea igienei „au afirmat că există ploșnițe și că programul de furnizare a apei calde e insuficient ținând cont că în două ore ar trebui să facă duș 30 de persoane”, lipsa activităților și lipsa unui spațiu unde pot servi masa, aceștia putând mânca fie în pat, fie la o masă mică de două persoane pe care trebuiau s-o împartă chiar şi 30 de persoane.
„În acest an, acțiuni de dezinsecție și deratizare în incinta unității au fost efectuate în perioada 7-9 februarie. Au mai fost efectuate la nevoie dezinsecții parțiale în camerele de deținere la punct primire deținuți. Menționăm faptul că acțiunile de dezinsecție se realizează periodic conform unei planificări precum ori de câte ori se impune. În Penitenciarul Satu Mare prezența ploșnițelor în celule este cu totul izolată. Referitor la numărul de toalete existente în Penitenciarul Satu Mare, menționăm că în penitenciar sunt instalate la dispoziția persoanelor condamnate un număr de 65 de toalete, astfel că la o toaletă au acces un număr mediu de opt deținuți”, spune directorul instituției.
Deținuții care au discutat cu reprezentanții asociației s-au plâns și de calitatea hranei atât ca gust cât și ca valoare nutritivă.
Cu privire la calitatea hranei, Ioan Iuga spune că „produsele alocate pentru prepararea hranei sunt atât din producție proprie (carne, lapte, legume cultivate la grădina agrozootehnică) cât și produse achiziționate, norma este alocată integral cantitativ/caloric/valoric prevăzut în normele de hrănire. Zilnic calitatea hranei este verificată și consemnată în registre de către reprezentantul deținuților, cadrele medicale, șeful de tură și directorul unității”.
Deținuții s-au plâns și de prețurile practicate de magazinul aflat în incita penitenciarului. În raportul APADOR-CH se arată că „Reprezentanții APADOR-CH au constatat că unele prețuri sunt mari în comparație cu cele din comunitate, de exemplu roșiile care costau 2,8 lei/k. Cu toate acestea prețurile nu erau exagerate, cel puțin în comparație cu alte penitenciare (prețul roșiilor cu doar o zi în urmă la magazinul penitenciarului Baia Mare era 3,8 lei/kg). Un pachet de cafea Jacobs de 250 gr. costa 12 iar o cutie de detergent de vase Axion 3,5 lei. Reprezentanții APADOR-CH recomandă afișarea clară a prețurilor produselor din magazin pentru a risipi îngrijorările deținuților cu privire la prețurile practicate”.
„În ceea ce privește prețurile practicate la punctul comercial, menționăm că acestea sunt lunar verificate de o comisie nominalizată la nivelul unității, din punct de vedere al comparației cu prețurile practicate de magazinele de pe piața locală. Prin contractul de închiriere al punctului comercial, unitatea a stabilit un adaos comercial de maximum 15%, astfel că în situația în care în urma verificărilor există totuși prețuri mai mari decât cele de pe piața locală, se ia măsura diminuării acestora de către agentul economic care deservește punctul comercial”, spune Iuga.