Muzeul Județean Satu Mare

muzeu

Prima colecție muzeală sătmăreană s-a constituit în ultimul deceniu al sec. XIX, în cadrul Cercului Kölcsey, o societate cu profil cultural care funcționa pe lângă Gimnaziul Reformat din Satu Mare. În anul 1905, în oraș se înființează Muzeul Municipal Satu Mare, beneficiind la rândul său de o colecție patrimonială importantă.

Un nou muzeu municipal a luat ființă ulterior schimbărilor politice și administrative din anul 1918. Inițiativa a aparținut dascălului și cărturarului sătmărean Dariu Pop, care a conceput o divizare a bunurilor patrimoniale pe domenii științifice: arheologie, istorie, etnografie, și una dintre cele mai valoroase colecții la nivel regional, cea de carte veche românească.

O nouă reorganizare a muzeului sătmărean are loc în anul 1958 și cade în responsabilitatea pictorului Aurel Popp. Muzeul Raional și Orășenesc Satu Mare realizat cu această ocazie își va avea sediul în centrul istoric al orașului, într-o clădire de patrimoniu datând din sec. XVIII. Considerat cel mai vechi edificiu din întregul municipiu, actualul sediu al Muzeului de Artă a fost construit pe locul unde s-a semnat, conform tradiției, Pacea de la Satu Mare (1711), care punea capăt răscoalei conduse de Francisc Rákoczi al II-lea. Clădirea actuală, cu fațade în stil neogotic, este construită după un plan care urmează forma literei “L” și delimitează o curte interioară patrulateră. Odată cu reforma administrativă din anul 1968, muzeul sătmărean dobândește statutul de muzeu județean. Continuă să funcționeze în centrul istoric al orașului până în anul 1984, când sediul central al Muzeului Județean este mutat în clădirea cu funcționalitate publică de pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 21, unde se află și la ora actuală. Vechiul edificiu va rămâne destinat exclusiv secției de artă a Muzeului Județean Satu Mare.

Clădirea monumentală ce adăpostește astăzi Muzeul Județean a fost construită în anul 1936, după planurile realizate de arhitectul bucureștean G. P. Liteanu și era destinată inițial adăpostirii sediului Prefecturii județului Satu Mare.

Complexul Muzeului Județean actual cuprinde și o clădire anexă ce adăpostește Laboratorul Zonal de Restaurare și Conservare, cu multiple specializări: ceramică, metal, hârtie, lemn, textile și investigații.

Expoziții de bază

Expoziția permanentă de arheologie – “Priviri în trecut” și de istorie-etnografie – “Civilizație. Identitate. Multiculturalitate” este amenajată în sediul central al Muzeului Județean Satu Mare, fiind reorganizată între anii 2002-2007. Bazată pe o concepție unitară, pe o prezentare contextualizată a pieselor muzeale și având un puternic caracter inovator, această expoziție a fost distinsă cu premiul Ministerului Culturii și Cultelor și constituie principalul obiectiv vizitabil al acestei instituții până în prezent.

Utilizarea la scară largă a reconstituirilor și contextualizarea obiectelor expuse reprezintă una dintre principalele concepții care au stat la baza reamenajării expozițiilor permanente ale Muzeului Județean Satu Mare. De la căsuța neolitică, rugul funerar germanic, sanctuarul gotic al unei biserici medievale, atelierul fierarului sau al dogarului, biroul intelectualului, salonul monden, linia de front din cel de al Doilea Război Mondial și până la interioarele unor case țărănești din diverse zone etnografice, toate reprezintă secvențe de viață din diverse medii sociale, reconstituite la scară reală în sălile expoziției. Periplul vizitatorului de-a lungul spațiului de expunere oferă astfel acestuia posibilitatea de a se transpune efectiv în viața cotidiană a sătmăreanului din trecut. Tehnica utilizată ca un element inovator al concepției de expunere transformă expozițiile de bază într-un obiectiv atractiv pentru toate categoriile de vârstă, dar în special pentru tineret, mult mai receptiv la astfel de metode. Fiecare dintre sălile de expunere este prevăzută cu ghidaj sonor în patru limbi, accesibil printr-un panou de comenzi vizibil și ușor de utilizat. Suportul sonor oferă șansa receptării informațiilor auditive concomitent cu cele vizuale și facilitează astfel receptarea mesajului. De asemenea, fiecare sală este prevăzută cu un fundal sonor permanent, ales astfel încât să fie în deplină concordanță cu tematica sălii (muzică clasică în salonul monden, muzică populară în sala reconstituirilor de interioare țărănești etc.). Constituind un punct forte al activității Muzeului Județean Satu Mare în ultimii ani, expozițiile permanente s-au transformat într-unul dintre cele mai puternice obiective de interes pentru turismul cultural regional. Activitățile științifice, culturale și educaționale desfășurate în paralel asigură continuitatea relațiilor dintre muzeu și publicul vizitator și, astfel, capacitatea instituției muzeale de a-și asigura un rol de coordonator al vieții culturale din județ.

Mai multe informații puteți afla la sediul instituției situată pe B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.