Înființarea de cooperative, următorul nivel de dezvoltare în agricultura românească

daniel-constantin

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a vorbit despre importanța stimulării înființării de cooperative, în cadrul conferințelor de informare și prezentare a PNDR 2014-2020, din județul Satu Mare, organizate joi, 9, respective azi, 10 iulie.

„Ministerul Agriculturii susține crearea de cooperative care să funcționeze pe principii moderne, întrucât este nevoie de o organizare mai bună în agricultură. Cu cât fermierii se asociază mai mult, cu atât ei devin mai puternici și își consolidează poziția pe piață, având capacitatea de a livra constant mai multe produse, ceea ce îi transformă într-un partener mai puternic pentru ceilalți operatori din piață, răspund criteriului de calitate și își pot construi mai ușor anumite facilități, spre exemplu, spațiile de depozitare. România produce suficient la nivel național. Din păcate, partea de procesare nu este la fel de bine dezvoltată și exportăm materie primă, nu procesată, cum ar trebui. De aceea, vorbim despre grupuri de producători, despre cooperative și integrarea producției pe tot lanțul, pentru a crea plus valoare”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală — Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, este într-un proces permanent de colaborare cu instituțiile financiare pentru a facilita accesul la finanțare al beneficiarilor PNDR.

„Lucrăm în aceste zile la proiectul unei bănci de dezvoltare la nivel național, care să ajute la accesarea de fonduri europene. Odată înființată, această bancă ar trebui să vină, în perioada următoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, cum ar fi dobânzi mai mici, pe care sa le negociem cu această bancă, sau o perioadă de rambursare mai mare a împrumuturilor”, a mai spus ministrul Daniel Constantin, în cadrul conferințelor organizate în județul nostru.

Prin intermediul caravanei PNDR 2020 se creează oportunitatea unui dialog direct cu actualii și potențialii beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile și cu oficialitățile, cu scopul de a înțelege corect și concret mecanismul de accesare al finanțărilor europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.