Referendum la Călinești Oaș – ce spune viceprimarul

Dinu Birtoc

Printr-un comunicat de presă remis azi, 9 iulie, redacției noastre, viceprimarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc, a transmis problemele cu care se confruntă localitatea. În continuare vă prezentăm integral conținutul comunicatului de presă:

„În data de 07.07.2015 s-au împlinit trei luni de când angajaţii primăriei Călineşti Oaş nu şi-au primit salariile. Cetăţenii comunei sunt în beznă, fără iluminat public.

Începând cu data de 01.08.2015, firma de salubrizare ne-a informat că nu ne va ridica gunoiul din cauza neachitării facturilor restante pe lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie.

Sistemul de alimentare cu apă a comunei,va fi sistat. Acest lucru se datorează faptului că primăria nu şi-a achitat facturile de energie electrică către furnizorul de energie. Acest fapt, pe lângă sistarea alimentării cu apă, va genera şi sistarea alimentării cu energie electrică a obiectivelor gestionate de primărie.

Reamintesc cititorilor, situaţia în care se găseşte comuna astăzi, se datorează unei declaraţii date pe propria răspundere de către primarul comunei Călineşti Oaş, în anul 2008, la proiectul European, măsura 322, „Alimentare cu apă, canalizare, asfaltare, drumuri şi înfiinţare grădiniţă cu program normal în comuna Călineşti Oaş, judeţul Satu Mare”. Din declaraţia pe propria răspundere a primarului, Direcţia Control şi Antifraudă, a constatat următoarele incompatibilități: neadevărată, nu corespunde realităţii, falsă, mincinoasă, documente incomplete, expirate, inexact. Pentru aceste fapte conform legii penale aceste infracţiuni sunt pedepsite cu închisoarea, dar pentru acestea cineva trebuie să ia o poziţie fermă şi corectă.

În calitate de viceprimar, al acestei comune, fac un apel la toate instituţiile abilitate ale statului român, să intervină asupra cazului de la Călineşti Oaş.

Suma de 2,5 milioane de euro pentru care comuna Călineşti Oaş este azi executată silit, nu poate fi recuperată din bugetul comunei, iar contractarea unui împrumut de 11.000.000 lei, aşa cum susţine primarul comunei este o povară aruncată pe spinarea cetăţenilor pe termen foarte lung. Pentru acest împrumut vor fi consultaţi cetăţenii comunei prin Referendum, la data de 09.08.2015, conform H.C.L nr. 21/ 22 iunie 2015.

Întrebarea adresată pe buletinul de vot va fi următoarea: Sunteţi de acord să se contracteze un împrumut în suma de 11.000.000 lei, pe o durată de 20 ani de către comuna Călineşti Oaş? ( DA sau NU)

Viceprimar,

Birtoc Vasile Dinu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.