Referendumul din Călineşti-Oaş nu se va putea organiza

referendum

Reprezentanții Serviciului juridic și contencios administrativ din cadrul Prefecturii Satu Mare care au analizat hotărârea adoptată de consilierii locali din Călinești-Oaș cu privire la organizarea unui referendum, spun că acesta nu se va putea organiza deoarece nu se pot face plățile necesare organizării acestui scrutin.

Vă reamintim că, în cadrul referendumului locuitorii comunei ar urma să fie întrebați dacă sunt de acord (sau nu) cu contractarea de către comună a unui împrumurt de 11 milioane de lei, pe o perioadă de 20 de ani.

Situația în care se află localitatea este destul de delicată, în condițiile în care, potrivit viceprimarului Dinu Birtoc „în data de 07.07.2015 s-au împlinit trei luni de când angajaţii primăriei Călineşti Oaş nu şi-au primit salariile. Cetăţenii comunei sunt în beznă, fără iluminat public. Începând cu data de 01.08.2015, firma de salubrizare ne-a informat că nu ne va ridica gunoiul din cauza neachitării facturilor restante pe lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie”.

În continuare vă prezentăm poziția juriștilor Prefecturii Satu Mare așa cum ne-a fost transmisă printr-un comunicat de presă remis azi, 9 iulie, redacției noastre:

„Serviciul juridic şi contencios administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului, analizând Hotărârea nr. 21/2015 privind organizarea unui referendum local, adoptată de Consiliul local Călinești-Oaș în ședința extraordinară din data de 22 iunie 2015 a constatat următoarele:

Conform prevederilor art. 61 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, completată și modificată, cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului local se suportă din bugetul comunei. Prin adresa Serviciului Fiscal Orăşenesc Negreşti-Oaş nr. 114514/09.06.2015 se comunică faptul că întrucât pe numele comunei Călinești-Oaș sunt depuse mai multe adrese de înființare a popririi, nu se vor putea deconta cheltuieli până la achitarea acestora, cu excepția cheltuielilor care se încadrează la art. 781, alin. 5 din Codul de Procedură Civilă. De asemenea, din informarea primarului comunei Călineşti-Oaş nr. 512/07.07.2015, transmisă prefectului judeţului Satu Mare, rezultă faptul că nu se pot face plăţi necesare organizării referendumului şi că în mod cu totul inexplicabil cu ducerea la îndeplinire a acestor hotărâri a fost însărcinat primarul.

Având în vedere prevederile legale în vigoare, în actualele condiţii, referendumul local aprobat prin Hotărârea nr. 21/2015 de către Consiliului local Călineşti-Oaş, nu se va putea organiza.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, potrivit prevederilor art. 46 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, completată și modificată, a informat de îndată Ministerul Afacerilor Interne cu privire la Hotărârea nr. 21/2015 adoptată de Consiliul local Călinești-Oaș, precum și cu privire la situația financiară în care se află în prezent comuna Călinești-Oaș, în vederea identificării unor măsuri ce se impun a fi aplicate pentru soluţionarea acestei speţe”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.