Compania SPOT creează un nou spectacol de teatru

spot1

spot.co

Compania SPOT Carei se reunește, din nou, în luna iulie. Timp de zece zile, între 5 și 15 iulie, platforma teatrală independentă găzduiește Teatrul K2 din Budapesta (Ungaria), alături de tineri actori din Carei, Târgu Mureș, Cluj, Budapesta (Ungaria) și Subotica (Serbia), la situl arheologic de la Bobald.

Cercetarea teatrală, de tip laborator, se desfășoară anul acesta în limba maghiară. Ea își propune să realizeze un spectacol, care are ca subiect central identitatea. Procesul creativ se finalizează în luna noiembrie, înainte și pe durata ediției a IX-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT. Premiera Companiei SPOT e programată în ultima zi a acestuia, sâmbătă 21 noiembrie.

Compania SPOT crează, anul acesta, premisele unui proces creativ, care include, exclusiv, profesioniști. Artiștii invitați sunt foști participanți ai Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT. Repetițiile vor fi conduse de Teatrul K2 din Budapesta. Alături de aceștia proiectul include tineri actori din România, Ungaria și Serbia. La fel ca anul trecut, în cadrul proiectului Companiei SPOT a fost inclusă și o elevă din Carei, membră a cercului de teatru din municipiu, care își dorește să dea admitere la o facultate de profil. Numele ei este Vitez Julia.

Particularitatea priectului din acest an o reprezintă prezența a doi actori careieni, Bodea Tibor și Fandly Csaba, care revin, astfel, acasă.

K2 este un atelier de teatru independent, înființat în vara anului 2010 de către studenții la actorie ai Universității de Artă din Kaposvar, Ungaria. Inițiativa le-a aparținut lui Benko Bence și Fabian Peter, studenți și ei la acea vreme. De-a lungul anilor celor doi li s-au alăturat studenți din anii de studiu inferiori. Apoi, acest grup, deja format, s-a îmbogățit cu un manager, cu un scenograf, un dramaturg și un asistent de regie, iar K2 a început să arate, din ce în ce mai mult, ca o trupă de teatru de sine stătătoare. În 2011 a luat naștere Asociația Teatrală K2, iar puțin mai târziu grupul a fost admis în Societatea Artiștilor Independenți din Ungaria.

La început K2 își prezenta spectacolele în Kaposvar, iar după ce membrii și-au finalizat studiile, Teatrul K2 s-a mutat la Budapesta, acolo unde își continuă activitatea și în prezent.

În cei cinci ani de existență Teatrul K2 a obținut numeroase premii. Dintre acestea se disting: Premiul FESZ, pentru debut, acordat celui mai promițător grup, în 2013, Premiul Juranyi, în 2014, Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan, Vallay, 2015.

Ceilalți membrii ai echipei sunt: Borsanyi Daniel, Piti Emoke, Viktor Balazs, Sebok Maya, Daroczi Noemi, Jeli Sara Luca, Czumbil Orsolya, Sipos Krisztina și Rusz Peter, cărora urmează să li se alăture Bocsardi Magor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.