Mistere neelucidate din România: Tunelurile secrete din județul Satu Mare

tuneluri

„Deocamdată … enigme” ar scrie cu pana sa, Dan Apostol – un fost scriitor și aviator militar, specializat în domenii de frontieră din istorie, arheologie, artă, biologie, antropologie, paleontologie și criptozoologie – referitor la misterele care continuă să bântuie mințile unor cercetători cu o gândire mai „rebelă”, și nu numai.

„Misterele neelucidate din România” este tema unor studii efectuate de către un grup de cercetători care încearcă să „dezgroape” enigmele bine ascunse cu mulți ani în urmă.

Pe lângă structurile de piatră din Munții Neamțului care seamănă, susțin cercetătorii, una cu un OZN iar alta cu Sfinxul din Bucegi; tunelurile de sub Marea Neagră sau misterioasa civilizație a cărei urme au fost descoperite la Cucuteni, cercetătorii vorbesc tot mai des, despre existența, sub orașul Satu Mare, a unei rețele de tuneluri care duce la Carei. De asemenea, potrivit unor voci, râul Someș ascunde în adâncul său o rețea de tuneluri, care duce la cetatea din Ardud.
În județul nostru circulă o serie de legende cu privire la tuneluri, însă existența acestora nu a fost dovedită cu certitudine.

În volumul „Secretele României subterane” scris după o amplă documentare de către doi specialişti români, Ionuţ Vlad Musceleanu şi gen. dr. Emil Străinu, se aminteşte despre existenţa unor tuneluri în judeţul Satu Mare, făcând referire în special la „Catacombele lui Pintea Viteazul” (1670-1703). Cei doi cercetători spun că acestea au lungimea de aproximativ 15 km şi că leagă cetatea din Ardud de localitatea Acâş.

Legendele spun că Pintea Viteazul avea obiceiul să dispără fără urmă în momentele când era urmărit. Autorii susţin că Pintea ar fi cunoscut acest tunel secret şi ar fi intrat în catacombe pentru a scăpa de urmăritori.

Despre tunelurile secrete de la Ardud am scris şi cu alte ocazii în paginile ziarului nostru. Există şi o serie de legende care vorbesc despre o reţea de tuneluri secrete care ar fi legat această cetate nu doar de Acâş (probabil de actuala biserică reformată din localitate) ci şi de Castelul Karolyi din Carei. Mai sunt şi legende care pomenesc despre un tunel secret care ar face legătura între Ardud şi castelul medieval de la Medieşu Aurit.

Pentru o mai bună documentare în ceea ce privește misterul tunelurilor care brăzdează subteranele județului nostru, vă propunem să accesați și următoarele link-uri:

http://www.satmareanul.net/2014/10/21/fantoma-unei-tinere-bantuie-cetatea-din-ardud/

http://www.satmareanul.net/2014/01/15/tunelurile-subterane-din-carpatii-romaniei-ajung-pana-in-muntii-oasului/

http://www.satmareanul.net/2011/06/13/cetatea-din-medies-%E2%80%93-peste-sapte-veacuri-de-istorie/

Un Comentariu la "Mistere neelucidate din România: Tunelurile secrete din județul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.