Alexandra Moise: Povestea unei sătmărence în țara lui Andersen

alexandra-moise12alexandra-moise15alexandra-moise11 alexandra-moise10 alexandra-moise5 alexandra-moise4 alexandra-moise3 alexandra-moise2 alexandra-moise1
Povestea Alexandrei Moise, o tânără originară din Tășnad, merită toată atenția noastră, iar perseverența acestei tinere în a-și atinge țelul și de a-și croi un drum în viață, poate fi un exemplu pentru mulți dintre noi. A ales să studieze departe de casă, de locurile natale, într-o țară din nordul „Bătrânului continent”, în Copenhaga, Regatul Danemarcei. Alexandra studiază Marketing&Management în cadrul Copenhagen Business Academy, și „când va fi mare” visează să-și pună pe picioare propria afacere.

Despre danezi, Alexandra spune că „majoritatea sunt foarte prietenoși și dornici să te ajute. De asemenea, sunt cei mai mari fani Apple”. Ce ar mai fi de spus în aceste rânduri croite în grabă, cu gândul la povestea ce se va „urni din loc”, în doar câteva clipe, în fața ochilor noștri? Poate doar un singur lucru, și anume că tânăra noastră interlocutoare (și aici e cazul să-i mulțumim pentru amabilitatea de a accepta să ne povestească cum e viața acolo, departe în nordul Europei) este absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

Și pentru a nu uza de răbdarea cititorilor noștri, propun să o ascultăm cu băgare de seamă pe Alexandra Moise, tânăra care își deschide în fața noastră „desaga cu povești” și ne ajută să înțelegem măcar o fărâmă din viața de zi cu zi, trăită de oameni, acolo departe, în țara lui Andersen.

Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Alexandra Moise?
Alexandra Moise: În primul rând, mă consider o tânără extraordinar de norocoasă. Nu doar pentru simplul fapt că am ajuns în Danemarca, ci pentru că am avut persoane dragi alături, care m-au ajutat enorm de mult să înfrunt dificultățile întâmpinate. Părinții mei, care m-au ajutat în orice mod omenesc posibil și m-au sfătuit mereu, numai în bine; prietenul meu, care este sprijinul și motivația mea în tot ce fac aici, și cel mai bun prieten al nostru, alături de care am avut amândoi curaj să începem o viață nouă în străinătate. Îmi este greu să-mi fac un autoportret, bănuiesc că ar fi și foarte subiectiv, dar știu că mereu am să muncesc pentru a realiza ce mi-am propus, și sunt ferm convinsă că munca mea va da roade în curând.
R.: De ce alege o tânără din România să studieze departe de țară, la o școală din străinătate?
A. M.: Planurile mele inițiale erau să studiez la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Prietenul meu deja vroia să aplice pentru studii în Danemarca și sincer, nu am fost încântată de idee la început. Nu era o cultură pe care o știam foarte bine, mi se părea ruptă de restul Occidentului, însă, după ce am analizat puțin situația și avantajele, mi s-a părut o șansă pentru a deveni independentă, și am încercat. Cel mai bun prieten al nostru a plecat mai repede, cu aproape trei luni înaintea noastră, și el ne-a ajutat foarte mult să ne acomodăm cu stilul de viață de aici.
R.: De ce business, și de ce Danemarca ?
A. M.: De ce business, și de ce Danemarca ? Am ales Danemarca deoarece mi-a plăcut foarte mult sistemul educațional: scurt, concis și practic. Nu-mi pare rău că am luat această decizie. Tot ce ni se predă în timpul cursurilor punem în practică, și cursurile sunt reprezentate majoritar de discuții studenți-profesor. De ce business ? Pentru că a fost singurul domeniu în care îmi puteam imagina un viitor, din domeniile oferite internaționalilor în Danemarca. Eu momentan studiez Marketing & Management și din următorul semestru voi începe specializarea în Publicitate. Și până acum am rămas plăcut surprinsă de ce se întâmplă aici. Mă încântă foarte mult oportunitățile oferite de către școală, pentru internship, pentru job, chiar ai posibilitatea să devi independent și consider că acest fapt aduce o satisfacție imensă oricărui tânăr.
R.: Ce diferențe (și ce asemănări?) există între abordarea conceptului de „Business” în România comparativ cu cea din Danemarca?
A. M.: Să fiu sinceră, nu știu cum se abordează conceptul de „Business” sau „Marketing” în România, dar cel puțin tot ce învățăm aici se concentrează pe client. Orice persoană reprezintă un posibil client, și noi studiem cum reacționează acest client când vine vorba de preț, produs, competiție. Analizăm foarte mult diferite piețe, posibilități de intrare, avantaje. De asemenea, ne ajută să înțelegem procesul de înființare a unei companii și chiar ne sprijină în această direcție. De exemplu, facultatea mea dispune de un program numit „Incubator”, în cadrul căruia profesorii ghidează studenții în crearea propriului business și chiar sunt multe exemple de „imperii” comerciale create în ultimii 5 ani cu ajutorul acestui program. Întregul mesaj e că: această facultate, cel puțin te pregătește pentru un viitor job în domeniu din toate punctele de vedere posibile. Trebuie să menționez și accentul imens care se pune pe generația tânără.
R.: Se vorbește mult despre performanța sistemului de învățământ din țările nordice. Care sunt atuurile învățământului din Danemarca și ce ar trebui să înțeleagă responsabilii sistemului de învățământ din România din experiența statelor nord europene?
A. M.: Sistemul nordic are foarte multe avantaje. Este puțin mai diferit. Prima etapă a studiilor superioare este reprezentată de AP Degree și Bachelor (Top-Up) Degree, după care urmează Masterul. Este foarte flexibil, după AP (2 ani) poți să continui sau poți să iei o pauză, fiecare etapă se finalizează într-un semestru de internship, iar programul săptămânal este făcut în așa fel încât să ai posibilitatea de a munci între timp. De asemenea, statul danez sprijină studenții internaționali ce muncesc în Danemarca cu o bursă semnificativă.
R.: Ce perspective oferă Școala de Business din Danemarca?
A.M.: Perspectivele sunt nelimitate. În situația unui internship de exemplu, aș avea posibilitatea de a-mi alege orice țară, orice companie ce oferă un internship, cât timp este aprobată de facultate. Cred că perspectivele se limitează mai mult la capacitatea fiecărui student. Dacă ești bun, ești remarcat. Depinde de la caz la caz.
R.: Cât de greu (sau de ușor) a mers integrarea într-un mediu străin?
A. M.: Am pornit cu ideea de a începe o viață nouă. Am vrut să fiu capabilă să îmi modelez viitorul exact cum îmi doresc. Să fiu independentă. Motivația m-a ajutat mult în acomodare. Dar cei mai importanți au fost cei doi menționați mai sus, cele mai dragi persoane mie, fără de care nu aș fi ajuns unde sunt acum. Prietenul nostru a avut un curaj extraordinar, și ne-a ajutat mult cu intrarea în obiceiurile de zi cu zi. Cât despre noi doi, ne-am avut drept sprijin reciproc, fapt care a contat mult prea mult ca să pot descrie în cuvinte. Nu aș fi rezistat sau realizat nici măcar o mică parte din tot ce am făcut până acum fără susținerea și încrederea lui.
R.: Cum sunt priviți românii de către cetățenii din Danemarca?
A.M.: Danezii au impresia clasică despre români. Nu cred că e nevoie să o menționez. Degeaba există multe exemple pozitive, mereu minoritatea negativă va ieși în evidență. E puțin mai greu să fii român când vine vorba de documente oficiale, chirii sau locuri de muncă, dar există soluții.
R.: Care este „punctul forte”, să zic-așa, al culturii și civilizației din Danemarca?
A.M.: Nu aș putea menționa un singur „punct forte” al acestei țări, dar cred că am precizat câteva pe parcurs. Aș mai putea adăuga unicitatea culturală și grija față de populație (gratuități în domeniul medical, avantaje în cazul studenților).
R.: Și dacă tot am vorbit despre „punctele forte”, să aducem vorba și despre lacunele acestei culturi, al acestui sistem.
A. M.: Lipsuri există în orice sistem am privi. Cel puțin aici se resimte o situație mult mai echilibrată, iar viața politică nu interferează cu viața cetățeanului de zi cu zi.
R.: Ce fel de oameni sunt danezii? Cum i-ați caracteriza în câteva fraze?
A. M.: Nu aș putea generaliza descrierea danezilor, dar majoritatea sunt foarte prietenoși și dornici să te ajute. De asemenea, sunt cei mai mari fani Apple. Aș mai putea preciza și faptul că foarte mulți danezi sunt vorbitori de limba engleză, fapt ce ajuta semnificativ la integrarea internaționalilor în peisajul nordic.
R.: Dacă ați avea pentru un răstimp de o zi frâiele deciziei în mână, care ar fi primele trei măsuri pe care le-ați adopta pentru revigorarea mediului de afaceri din România?
A. M.: Nu prea cunosc peisajul românesc de această natură. Îmi pare nespus de rău, dar nu consider că sunt în măsură să răspund la această întrebare.
R.: Ce planuri de viitor are Alexandra Moise?
A. M.: Vreau să urmez o carieră în domeniu. Momentan sunt în căutarea unui internship. E prea devreme să mă pronunț pe termen lung, însă începutul e promițător.
R.: Povestiți-ne, vă rog, o întâmplare haioasă prin care ați trecut de când trăiți în Danemarca. Una mai puțin veselă.
A. M.: În prima zi de școală, un coleg danez a șoptit „ascundeți portofelele” când am spus că sunt din România. Ulterior și-a cerut scuze și chiar am ajuns prieteni buni, dar prejudecăți există peste tot legate de români.
R.: Să vorbim puțin și despre hobby-urile dumneavoastră …
A. M.: În prezent, sunt fericită că reușesc să îmbin munca cu facultatea. Nu m-am ocupat de un anumit hobby de când am ajuns aici, dar, în cazul în care aș avea o activitate de acest gen în viața mea, cel mai probabil ar fi un sport.
R.: La ce vă gândiți când spun Satu Mare? România?
A. M.: La „Acasa”. Acum știu ce înseamnă cuvântul „acasă”.

2 Comentarii la "Alexandra Moise: Povestea unei sătmărence în țara lui Andersen"

  1. Pingback: Poveste din țara lui Andersen: Sătmăreanca Alexandra Moise și pasiunea pentru fotbal | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.