Pagube de 3,7 milioane lei, produse de grindină, ploi și inundații

prefectura1

prefectura2

prefectura3

Potrivit evidențelor provizorii prezentate azi, 4 iunie, de Instituția Prefectului, grindina și ploile de la sfârșitul lunii mai au produs în județul Satu Mare pagube în valoare de aproximativ 3,7 milioane de lei. Cele mai afectate localități au fost: Micula, Halmeu, Porumbeşti, Supur, Acâş, Beltiug, Pomi, Dorolţ, Borleşti, Doba, Lazuri, Bogdand, Ardud și Cioncheşti.

Pe lângă reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, la ședința de azi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat și o parte dintre primarii localităților afectate dar și deputații Octavian Petric, respectiv Kereskenyi Gabor. Cei doi parlamentari au declarat că vor sprijini la nivel guvernamental alocarea de bani pentru ca persoanele afectate de furtună să fie despăgubite.

În luarea de cuvânt, șeful ISU „Someș” Satu Mare, Dan Gheorghe, s-a plâns de estimările hidrologice greșite. Potrivit acestuia s-a prognozat o cădere de precipitații de 20 de litri pe metru pătrat, însă din analizele efectuate în teren de către specialiști reiese că au căzut precipitații în volum de 92 de litri pe metru pătrat.

Din cauza prognozărilor greșite, pompierii nu au intervenit, în prima fază, în Craidorolț. „Când am văzut că nivelul apei creşte am mobilizat mai multe forţe, chiar dacă unii au venit mai spre final, acolo a fost nevoie, pentru că s-au făcut supraînălţări la dig pe o porţiune de 1.500 de metri. S-au înălţat de la 40 până la 80 de centimetri digurile, pe anumite porţiuni. Am crezut, la un moment dat, că şi peste acele supraînălţări va trece apa. Au mai lipsit doar doi sau trei centimetri”, spune Dan Gheorghe.

Din centralizatorul prezentat reiese că au fost afectate mii de hectare de culturi, după cum urmează: căpşuni (440 ha), soia (410 ha), grâu (5.435 ha), ovăz (307 ha), porumb (10.974 ha), orz (377 ha), floarea-soarelui (1.533 ha), rapiţă (1.081 ha), triticale (1.083 ha), tutun (1 ha), viţă-de-vie (399 ha), legume (320 ha), lucernă (119 ha), plante nutreţ (58 ha) și 4,1 ha de sere.

În ceea ce privește casele și anexele gospodărești, au fost afectate: 1.193 de case în Supur, 155 în Beltiug, șase în Viile Satu Mare, 213 în Acâş, 650 în Ardud. Anexe gospodăreşti afectate: 805 în Supur, 23 în Viile Satu Mare, 100 în Acâş, și 600 în Ardud.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat până în prezent Ministerului Afacerilor Interne alocarea de la Rezervele de Stat a Guvernului României pentru judeţul Satu Mare a următoarelor materiale de construcţii: ţigle ceramice – 1.000.000 de bucăți; cupe coamă acoperiş – 50.000 de bucăți și tablă acoperiş – 10.000 de metri pătrați.

Un Comentariu la "Pagube de 3,7 milioane lei, produse de grindină, ploi și inundații"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.