Nămolul de epurare poate fi utilizat în agricultură

Namol

„Utilizarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură” este tema campaniei de informare lansate azi, 4 iunie de către SC Apaserv SA. Despre importanța nămolului de epurare și beneficiile acestuia pentru agricultură a vorbit expertul de mediu, Elena Săveanu.

Potrivit Elenei Săveanu, nămolul produs de stațiile de epurare poate fi utilizat de către fermieri. „Nămolul poate fi utilizat de două ori pe an, și anume, primăvara și toamna, înainte ca pământul să fie arat”, spune Săveanu. Înainte de împrăștierea nămolului pe sol, expertul spune că trebuie efectuate mai întâi studii pedologice și agrochimice ale terenurilor agricole. Apoi, aceste studii trebuie aprobate de Direcția Agricolă.

Nămolul nu poate fi folosit pe terenurile utilizate pentru pășunat, pe cele destinate cultivării arbuștilor fructiferi, culturii legumelor sau pe terenurile aflate lângă albia râurilor. În schimb, nămolul poate fi folosit la culturile de grâu, orz, porumb și plante tehnice.

Proiectul European „Utilizarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură” are o valoare de 294.762.496 lei (fără TVA).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.