Echipajul Colegiului „Ioan Slavici”, locul II pe țară la Concursul „Cultură și civilizație în România”

elev

Între 28 și 31 mai, la Botoșani a avut loc etapa națională a concursului „Cultură și civilizație în România”. După ce în anii 2012 și 2014, echipajul Colegiului Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, au reușit să obțină premiul I, în cadrul secțiunii „Monografii istorice locale”, de data aceasta echipa reputatului colegiu sătmărean a obținut locul II în cadrul secțiunii „Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale”.

Echipajul a fost alcătuit din elevele Patricia Ardelean (clasa a XI-a E), Nicole Schvarckopf (clasa a XI-a G) și Gabriela Veres (clasa a XI-a F). Fetele au prezentat lucrarea „Tradiții culinare sătmărene”. Patricia a prezentat tradiții culinare și rețete specifice zonei Codrului, Nicole tradiții gastronomice șvăbești, iar Gabriela a prezentat rețete specifice comunității maghiare (bazându-se pe un caiet cu rețete de la 1889, care i-a aparținut unei strămoașe de-a ei).

La această fază națională au participat echipaje din 38 de județe. Ca de obicei, juriul a fost alcătuit din inspectori de specialitate din Ministerul Educației (istorie, limba și literatura română), precum și din experți în etnografie.
Concursul „Cultură şi civilizaţie în România” este o competiţie cu caracter interdisciplinar ce se adresează elevilor din ciclul liceal. Cele trei secţiuni ale concursului sunt: „Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale”, „Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică”, „Monografii istorice locale”.

Pentru participarea la concurs, fiecare echipaj pregăteşte un portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspective teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate. Urmează apoi proba practică, care constă în susţinerea/ilustrarea temei alese. Durata susţinerii este de 15 minute. Pentru ilustrarea temei alese pot fi utilizate diferite mijloace (grafice, audio-vizuale, obiecte etc). Expunerea se încheie cu prezentarea unui proiect de conservare.

Concursul se desfăşoară în două etape: judeţeană şi naţională. La etapa judeţeană nu există restricţii privind numărul echipajelor participante. Fiecare judeţ/municipiul Bucureşti este reprezentat la etapa naţională de un echipaj alcătuit din trei elevi din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a.

Echipajul, care reprezintă judeţul la etapa naţională, este acela care a obţinut primul loc la etapa judeţeană a concursului. Și în acest an echipajul Colegiului Național „Ioan Slavici” a fost pregătit de profesorii de istorie Radu David și Onac Octavian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.