Sindicalistul Mircea Miclăuș, referitor la Draxlmaier: „Angajaților li se interzice dreptul la asociere”

Sindicalisti1

sindicalisti2

În cadrul unei întâlniri pe care liderii de sindicat din județul nostru l-au avut azi, 22 mai, cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, reprezentantul filialei județene a Blocului Național Sindical (BNS) Satu Mare, Mircea Miclăuș, a prezentat situația tensionată de la fabrica Draxlmaier din municipiul, reședință de județ. Ședința a avut loc de la ora 15.00, în sala mică a Palatului Administrativ.

Potrivit lui Miclăuș, angajaților de la Draxlmaier „li se interzice dreptul la asociere. Este vorba despre o gravă încălcare a legislației și multă lume închide ochii. Se întâmplă lucruri urâte acolo. Blocul Naţional Sindical a avut mai multe tentative de a crea un sindicat la această societate, care are peste 6.000 de angajaţi. Este o încălcare gravă atât a legislaţiei cât și a codului muncii”.

Printr-un comunicat de presă remis redacției noastre de către BNS se arată că, „Blocul Național Sindical a luat act de atitudinile antisindicale existente la Draxlmaier Satu Mare și consideră că acest gen de atitudine este localizat exclusiv la nivelul managementului românesc”. Totodată, liderii BNS spun că vor sesiza ITM Satu Mare cu privire la încălcarea drepturilor și libertăților sindicale ale lucrătorilor de la Draxlmaier.

În continuare vă prezentăm poziția BNS în această problemă, așa cum ne-a fost transmisă printr-un comunicat de presă:
„Blocul Național Sindical a luat act de atitudinile antisindicale existente la Draxlmaier Satu Mare și consideră că acest gen de atitudine este localizat exclusiv la nivelul managementului românesc.

În decursul timpului, ținând cont de faptul că din organizația noastră fac parte structuri sindicale ale salariaților de la Pitești, Timișoara și Hunedoara, am avut ocazia să ne întâlnim cu conducerea Draxlmaier Germania. În niciun moment, în dialogul pe care l-am purtat, partenerul german nu a arătat că în ceea ce privește totalitatea investițiilor lor de pe teritoriul României ar putea să se comporte altfel decât se comportă în țara sa de origine, adică cu respect pentru legislația națională, cu respect pentru proprii salariați și nu în ultimul rând, cu respect pentru Carta Fundamentală a Drepturilor Omului, care printre altele cuprinde și dreptul la libera asociere (inclusiv în organizații sindicale).
De asemenea, compania germană ne-a asigurat de respectul său în ceea ce privește directivele europene aplicabile, cât și Convențiile Organizației Internaționale a Muncii ratificate de România (în mare parte aceleași cu cele ratificate de Germania).

Atitudinea total antisindicală existentă la Draxlmaier Satu Mare poate să fie localizată fără discuție la românii noștri care conduc această afacere pentru investitorul german.

BNS are convingerea că onor compania Draxlmaier în toate investițiile sale și-a asumat respectarea codului de conduită privitor la multinaționale al OECD care printre altele cuprinde și elemente ce garantează exercitarea dreptului la liberă asociere. Pe cale de consecință, Blocul Național Sindical va întreprinde următoarele demersuri:

– Va adresa o notă scrisă Draxlmaier Germania informând conducerea companiei despre atitudinile ostile, antisindicale și ilegale ale ale conducerii Draxlmaier Satu Mare cerând partenerului german să dispună încetarea imediată a acestei atitudini.

– Va sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare privitor la încălcarea drepturilor și libertăților sindicale ale lucrătorilor Draxlmaier.

– Va depune o plângere penală împotriva conducerii Draxlmaier Satu Mare pentru încălcarea brutală a unor drepturi și libertăți constituționale, pe baza declarațiilor unora din salariați.

– Va asista salariații Draxlmaier Satu Mare care doresc să se organizeze în sindicate. În acest sens, BNS va trimite la Satu Mare o echipă de juriști și avocați experți în dreptul muncii”.

2 Comentarii la "Sindicalistul Mircea Miclăuș, referitor la Draxlmaier: „Angajaților li se interzice dreptul la asociere”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.