Castelul din Medieșu Aurit, fotografiat și filmat cu o dronă (Foto&Video)

www.youtube.com/watch?v=RGZOAEu1Brc&feature=youtu.be

Medies1

Medies2

Medies3

Medies4

Medies5

Medies6

Medies7

Fotografiile realizate zilele trecute de băimăreanul Claudiu Șteți, fac furori în mediul virtual. Cu ajutorul unei drone, fotograful băimărean a imortalizat Cetatea medievală din Medieșu Aurit printr-o serie de clișee realizate de la înălțime, dar și un scurt film de-a dreptul impresionant.

Claudiu Șteți a declarat pentru Sătmăreanul că „deocamdată este vorba de pasiune, dar strângem material pentru un eventual filmuleț”. Băimăreanul are un studio de producție video „unde facem documentare, filme de prezentare, bineînțeles și evenimente, nunți. Fotografiile de la Medieș au fost făcute cu o dronă DJI Inspire 1, un quadcoppter de 2,5 kg, cel mai performant, la ora actuală, care este produs în serie, ready to fly”.

Castelul a fost ridicat între 1630 și 1657, pe locul vechii fortificaţii dându-i-se atât rol de apărare cât şi de locuinţă luxoasă pe care o impunea statutul de familie nobiliară. După moartea lui Sigismund Lonyai, cetatea revine ficei sale Anna care se căsătoreşte cu Kemeny Janos, ales în 1660 guvernator al Transilvaniei. Acesta duce însă o politică pro-habsburgică ceea ce îl pune în conflict cu Imperiul Otoman care, văzând nesupunerea lui Kemeny îl numeşte în scaunul de guvernator pe Apafy Mihaly I. Conflictul dintre cei doi se termină cu moartea lui Kemeny Janos în 1662. Nici Anna nu-i supravieţuieşte cu mult. Vâzându-şi pământurile prădate în mod repetat de către mercenarii germani din Cetatea Sătmarului, Anna cheamă la sfat nobilii locului şi pune la cale un atac asupra acestora în pădurea de lângă Botiz. Cu toate că „expediţia” are succes, guvernatorul îi pedepseşte pe Lonyai Anna şi pe nobilii care au pus la cale atacul condamnându-i la moarte şi la confiscarea bunurilor.

Nici cetatea nu a avut o soartă mult mai bună. În 1707 este incendiată în timpul revoltei lui Rakoczi Ferenc II după care ajunge în stăpânirea mai multor familii. Una dintre acestea este familia Wesselenyi. Cetatea ajunge în proprietatea lui Wesselenyi Ferenc în 1732 care, reconstruieşte clădirea din ruine. Ajunge apoi în stăpânirea grofilor Betlen Zsuzsanna şi Teleki Samuel. În 1940 este cumpărată de regele Carol al II-lea care o restaurează şi o transformă în spital militar. Însă, la sfârşitul războiului cetatea este incendiată. De atunci, nimeni nu s-a încumetat să o renoveze, clădirea fiind lăsată în paragină, cu zidurile distruse şi fără acoperiş.

În continuare vă invităm la un periplu de vis, pentru a contempla ruinele uneia dintre cele mai importante castele renascentiste din Transilvania, surprinse din văzduh, de drona lui Claudiu Șteți.

Sursa Foto&Video: Claudiu Șteți

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.