“Jurnal de bord” cu sătmăreanca Cristina Dragoş

Cristina-Dragos1Cristina-Dragos2Cristina-Dragos18 Cristina-Dragos21 Cristina-Dragos20 Cristina-Dragos19Cristina-Dragos23 Cristina-Dragos31 Cristina-Dragos28 Cristina-Dragos27 Cristina-Dragos26 Cristina-Dragos25 Cristina-Dragos24 Cristina-Dragos40 Cristina-Dragos38 Cristina-Dragos36 Cristina-Dragos35 Cristina-Dragos34 Cristina-Dragos33 Cristina-Dragos32

A călătorit în jurul lumii dar Antigua este locul de care s-a îndrăgostit la prima vedere „de apa care te cheamă ca un cântec de sirenă, de culorile sale vii, nisipul alb și fin, vegetația luxuriantă care ascunde câte-o vilă ici-colo, băștinași cu zâmbete largi, atmosfera caraibiană, fructele și mâncarea delicioasă”, spune Cristina Dragoș, o tânără sătmăreancă cu un farmec aparte, ce în prezent trăiește în Monaco și lucrează ca Stewardess pe un iaht privat.

Colindă lumea în lung și-n lat și dacă ar fi să se stabilească undeva, ar alege Noua Zeelandă. Frumoasa sătmăreancă este licențiată în Științe economice, cu un master în managementul afacerilor, ceea ce nu a împiedicat-o să se îmbarce pe cele mai luxoase iahturi și să colinde mările și oceanele lumii. Dar vă propun, cu îngăduința interlocutoarei, să deschidem o mică fereastră spre lumea Cristinei Dragoș, și să o lăsăm tocmai pe ea să ne povestească … povestea vieții ei.

Reporter: Ai o meserie care în ochii multora este de invidiat. Cum este să ai un astfel de job?
Cristina Dragoș: Într-adevăr, este un mod excelent de a călători și a fi plătit în același timp, dar ceea ce mulți nu știu însă, este că a face parte dintr-un echipaj naval înseamnă a trăi constant la extreme, nevoit fiind nu de puține ori de a-ți demonstra dragostea față de apă în timp ce tu tânjești după uscat.
R.: Cum ai ajuns să lucrezi ca Stewardess pe un iaht privat ?
C. D.: Experiența dobândită în urma celor două contracte pe care le-am avut la bordul a două nave de croazieră m-a ajutat foarte mult dar cel mai important, șansa de a fi fost recomandată. O recomandare directă îți asigură credibilitate.
R.: Ce criterii trebuie să îndeplinească o persoană care aplică pentru un astfel de post?
C. D.: În primul rând, niciun angajator nu te va angaja fără certificare, în special STCW 95, care este un mandatat pentru toate pozițiile de la bordul iahtului, scheletul care pune bazele unei cariere maritime. Tânără, aspect fizic plăcut, cu o stare de sănătate impecabilă, atitudine pozitivă, flexibilitate și motivație pentru a gestiona un program de lucru neregulat, abilitatea de a lucra în echipă, cunoștințe de limba engleză la nivel avansat și/sau alte limbi, în funcție de proprietarii/oaspeții iahtului pe care urmează să fi îmbarcat.
R.: Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru obținerea unui job la bordul unui iaht ?
C. D.: Pentru început trebuie să-ți trimiți CV-ul la toate agențiile pe care le găsești în locul în care vrei să ajungi. Exact ! Trebuie să fii acolo personal dacă vrei cu adevărat jobul. Te muți în orașul-port dorit, te trezești de dimineață, te îmbraci adecvat „and you walk the docks”. În fiecare zi sunt tone de tineri din toată lumea care-și împart CV-urile la fiecare iaht, îmbrăcați impecabil, afișând o atitudine pozitivă, majoritatea vorbitori nativi de limba engleză. De cele mai multe ori sunt refuzați dar uneori primesc câte-o zi de muncă, un week-end sau o săptămână la bordul iahtului, îmbogățindu-și astfel experiența și adăugându-și referințele în CV. Treci pe la agenții tot a 3-a zi să nu te uite și să-i întrebi dacă au găsit ceva, menținându-te astfel proaspăt în mintea lor. Băieții încep cu poziții pe punte, iar fetele în interior.
R.: În ce constă munca unei Stewardess la bordul unui iaht ?
C. D.: Yacht Stewardess este exact același lucru cu Stewardess la bordul unui avion privat, deși fac parte din lumi total diferite.
R.: Care este programul de lucru ?
C. D.: Depinde de la iaht la iaht. Sunt două tipuri de iahturi pe care poți să lucrezi: M/Y (iaht cu motor) și S/Y (iaht cu pânze). Iahturile cu pânze sunt în general mai puțin stresante, deoarece proprietarii sunt acolo pentru a experimenta navigația și se mulțumesc cu un service decent. În schimb, pe un M/Y proprietarii vin exclusiv pentru relaxare și/sau destinație și vor să fie tratați ca niște regi. De asemenea, un iaht poate să fie privat sau charter. Un iaht privat îți oferă în general o viață mai bună. Luxul este cu siguranță la un nivel mult mai ridicat, ai mai mult timp liber, proprietarii vin rar, dacă te plac încearcă să te păstreze pentru cât mai mulți ani. Practic, te bucuri de iaht în cea mai mare parte a timpului. În schimb, pe un iaht charter ai mereu oaspeți, lucrezi mai mult deși nu la același nivel cu unul privat, oaspeții sunt mereu noi iar postul tău nu e stabil pentru viitor.
R.: Ce posturi de muncă există la bordul unui iaht?
C. D.: Există patru departamente principale: punte, inginerie, interior și bucătărie. După mărimea lor, iahturile de lux se clasifică în: superyacht-uri, megayacht-uri și gigayacht-uri. Mărimea echipajului este în general de o persoană pentru 15ft, astfel încât pentru un superyacht de 180ft echipajul o să fie format mai mult sau mai puțin din: Căpitan, Prim Ofițer, Deckhand, Inginer, Inginer secund, Chief Stewardess, 2nd Stewardess.
R.: Câte luni durează un contract ?
C. D.: Depinde de tipul de iaht pe care ești angajat, teoretic un contract poate să dureze între 6 și 11 luni pe an. Superyacht-urile charter urmează anotimpurile. Sezonul începe în mod normal în aprilie-mai în Palma de Mallorca după care se mută în Franța sau Italia. Iarna (noiembrie-mai) pleacă în Caraibe, Bahamas și Florida. În privința iahturilor private, totul diferă de la proprietar la proprietar.
R.: Cum este viața la bord ?
C. D.: Viața la bord poate să fie extrem de plăcută dar și dură uneori. Sunt fascinată să învăț lucruri noi, mă fascinează tehnologia construcției navelor, materialele special folosite, motoarele, manevrele de navigație și de intrare în port, conceptul perfect al minților care crează astfel de capodopere. Ai oportunitatea de a vizita cele mai frumoase locuri din lume, de a cunoaște oameni noi, persoane importante, culturi diferite, de a lega prietenii strânse cu oameni din toată lumea de care inevitabil te desparți la un moment dat. Și asta este trist. Trist e și când te apucă dorul de casă, de familie, prieteni, când lipsești de la evenimente importante, nunți, zile de naștere, etc. Experiența călătoritului îți extinde viziunea asupra vieții și te transformă. Consider că am povești importante de spus, de aceea mi-am luat inima în dinți și am decis să scriu prima mea carte ce urmează a fi lansată la începutul anului viitor, sprijinită de Gerry Robert, cel care mă motivează și îmi dă sfaturi în domeniu.
R.: Monaco, perla Coastei de Azur, atracția milionarilor, a celebrităților din artă și sport. Cum e să trăiești într-un loc la care majoritatea oamenilor doar visează?
C. D.: Am mai avut ocazia să vizitez Monaco dar să trăiesc aici e diferit. Deși Monaco are o suprafață foarte mică, (1,98 kilometri pătrați ) nu ai șanse să te plictisești. Îmi place să explorez zonele mai puțin turistice. Pentru mine Monaco e ca un balon în care cei bogați și-au creat o realitate proprie. Mă bucur de spectacol și profit de perioada mea aici.
R.: Care sunt cele mai fascinante locuri pe care le-ai vizitat?
C. D.: Miami, Bahamas, Cayman Islands, Martinique, Barbados, Grenada, India, Jamaica, Brazil, Mexic, Puerto Rico, Nordul Europei, Mediterana, etc. Fiecare locație are povestea, amintirile și farmecul ei dar bineînțeles că unele locuri îți rămân imprimate în suflet ca un tatuaj. Antigua este locul de care m-am îndrăgostit la prima vedere, de apa care te cheamă ca un cântec de sirenă, de culorile sale vii, nisipul alb și fin, vegetația luxuriantă care ascunde câte-o vilă ici-colo, băștinași cu zâmbete largi, atmosfera caraibiană, fructele și mâncarea delicioasă.
R.: Dacă ar fi să te stabilești definitiv, care ar fi locul ales de Cristina Dragoș pe marea întindere a „Planetei Albastre” ? De ce?
C. D.: Noua Zeelandă este locul în care mă văd stabilită definitiv. Consider că este locul ideal din toate punctele de vedere. Deocamdată planurile mele de viitor vizează Londra, unde vreau să investesc într-o afacere proprie. Noua Zeelandă, rămâne totuși pe listă.
R.: Ce hobby-uri ai?
C. D.: Sunt fascinată de tot ceea ce ține de spiritualitate și de magia necunoscutului. Îmi place să călătoresc, să interacționez cu popoare și culturi diferite, și nu în ultimul rând, sunt pasionată de fotografie. Am studiat arta fotografică un an la Cluj-Napoca. Din bagajul meu nu lipsește însă chitara clasică, iar mai nou am adăugat și un DJ Controller. Am început un curs de DJ în iarna aceasta la Londra iar în prezent îmi neglijez toate celelalte hobby-uri în favoarea mixerului, pe care îl iau foarte în serios. De asemenea, îmi place să pictez, să citesc şi să scriu.

2 Comentarii la "“Jurnal de bord” cu sătmăreanca Cristina Dragoş"