Dezvelire de bust la Carei

bust1

bust2

bust3

bust4

bust5

bust6

bust7

bust8

Azi, 10 mai, de la ora 12.30 în centrul municipiului Carei, a avut loc dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I. La manifestare au participat oficialități locale și județene, oameni de cultură și un număr mare de localnici.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, după care au luat cuvântul președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef și primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.

La dezvelirea bustului au participat alături de cei doi vorbitori și prefectul Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, vicepreședintele Consiliuli Județean Mircea Govor și sculptorul Radu Ciobanu, cel care a realizat bustul Regelui Ferdinand din centrul municipiului Carei.

După dezvelirea bustului, preoți din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei și preoți din cadrul Protopopiatului Greco-Catolic Carei alături de părintele protopop Ortodox de Carei, Marian Crainic și părintele Vicar Foraneu Greco-Catolic, Radu Filip au oficiat o slujbă de sfințire, după care s-a depus o jerbă de flori din partea celor prezenți la eveniment.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Patricia Borbely și Adrian Ștefănuți, care au recitat două poezii, iar prof. Vlad Pașca a interpretat la vioară un fragment din „Rapsodia Română” a lui George Enescu.

La data de 10 mai se împlinesc 149 de ani de la încoronarea primului rege al României, Majestatea Sa Regele Carol I. Amplasarea bustului unui reprezentant al Familiei Regale a României constituie un eveniment de o importanță aleasă, pentru comunitatea locală și județeană, mai ales că se împlinesc 96 de ani de la vizita Majestății Sale pe aceste meleaguri.

Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României a vizitat orașul Carei la data de 25 mai 1919, alături de Alteța Sa Regina Maria a României, cu scopul familiarizării membrilor Casei Regale cu noile teritorii unite cu România, în urma evenimentului din 1918. La momentul respectiv, orașul Carei era centru al Comitatului Sătmar. Familia Regală a fost însoțită în municipiul Carei de către Iuliu Maniu, în calitate de președinte al Consiliului Dirigent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.