Adrian Ștef vrea să schimbe numele județului Satu Mare

Adrian Stef

În cadrul unei conferințe de presă organizate azi, 29 aprilie, președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef a anunțat că va face demersuri pentru schimbarea denumirii județului Satu Mare în Sătmar. Potrivit șefului CJ, astfel s-ar restabili vechea denumire a județului, adică „cea folosită în perioada interbelică”.

„Ce suntem noi, sat mai mare? Municipiul poate să fie Satu Mare, nu avem nimic împotrivă, dar judeţul şi în perioada interbelică a fost Sătmar, Szatmar, Zathmar. M-au acuzat unii că maghiarizez judeţul, dar nu e aşa, în română e Sătmar, în maghiară e Szatmar, şi în germană era Zothmar. În Maramureş trăiesc maramureşeni, în Bihor bihoreni, numai în Satu Mare trăiesc sătmăreni dar numele judeţului e altul, noi atunci ar trebui să fim satumăreni. Dacă noi suntem sătmăreni judeţul ar trebui să se numească Sătmar. E o regulă simplă”, a declarat Ștef.

Șeful CJ spune că pentru a schimba numele județului trebuie organizat un referendum „care se poate organiza în aceeaşi perioadă cu alegerile locale. Schimbarea de nume mie mi se pare de bun simţ. Voi face demersuri pentru schimbarea denumirii”.

4 Comentarii la "Adrian Ștef vrea să schimbe numele județului Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.