Lucrările sătmărencei Luciana Tămaș împodobesc o valoroasă antologie din Germania

Luciana Tamas1

Luciana Tamas2

Luciana Tamas3

Două dintre lucrările sătmărencei Luciana Tămaș ilustrează volumul bilingv intitulat „Das Buch der Pläne, Hoffnungen und Träume”/„The Book of Plans, Hopes and Dreams” (Cartea planurilor, speranțelor și viselor). Volumul a fost lansat, în prezenţa unui public numeros din Germania şi Marea Britanie, în data de 12 aprilie, în incinta Domului din Braunschweig, unul dintre cele mai vizitate lăcaşe de cult din Germania (anual, aproximativ 350.000 de oameni îi trec pragul).

„Proiectul editorial – căruia, în noiembrie 2014, i s-a şi decernat Premiul „Grundtvig” – s-a vrut, aşadar, o mână întinsă peste timp, între naţiuni găsite în conflict în urmă cu o sută de ani. Toţi cei antologaţi au contribuit cu câte două texte: o scrisoare adresată unui protagonist (fictiv sau real) al tragicelor evenimente începute în 1914 şi alta adresată unei persoane imaginare din 2114. S-au tipărit două exemplare (în condiţii grafice excepţionale). Primul este expus în Catedrala din Blackburn (Marea Britanie) şi cel de-al doilea în Domul din Braunschweig. Soţii Rebecca şi Michael Bilkau au avut amabilitatea de a-mi solicita să ilustrez, cu câte o lucrare originală, cele două coperte”, scrie artista noastră pe pagina sa de Facebook.

Ca o completare, Luciana ne-a povestit că a executat peste 50 de versiuni diferite, iar, în final, a fost aleasă o singură structură, dublată (însă nu identică).

S-a dorit un personaj care să privească spre viitor – un fel de legătură între acum şi nu-se -ştie-când. Luciana Tămaș este absolventă a Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare, iar din anul 2012 studiază artele în cadrul Hochschule für Bildende Künste Braunschweig din Germania, cu o bursă completă acordată de cel mai prestigios serviciu de schimb academic din lume, DAAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.