George Marchiș va fi comemorat la Carei

Marchis

Marți, 28 aprilie, începând cu ora 11.00, Direcția de Cultură a municipiului Carei organizează un scurt moment comemorativ la Biserica greco-catolică „Sfântul Apostol Andrei”, cu ocazia împlinirii a 131 ani de la trecerea în neființă a poetului, publicistului, preotului, ulterior protopopului şi arhidiaconului George Marchiş.

În cadrul manifestării va avea loc o scurtă evocare a personalității lui George Marchiș și se vor depune coroane la placa memorială a acestuia, amplasată pe Biserica greco-catolică „Sfântul Apostol Andrei”.

George Marchiș s-a născut la data de 16 aprilie 1836 în localitatea Tămaia (județul Maramureș). Reprezentant de seamă al culturii sămărene, fost preot, dar și un apreciat poet și redactor la revistele de cultură și literatură din Transilvania. A colaborat cu: „Aurora Română”, „Gazeta Transilvaniei”, „Muza Română”, „Amicul Școalei” și „Amvonul”.

Publică și în revista „Familia”, nuvela istorică „Orfanii și prețul de capitulare”. Este tatăl cunoscutei jurnaliste și prozatoare Otilia Marchiș-Boloni.

Se stinge din viață la 28 aprilie 1884 în Carei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.