Părinți, deranjați de nevoiașii de la Adăpostul de Noapte

adapostul de noapte

Părinții copiilor de la Grădinița „14 Mai”, situată pe strada Gladiolei nr. 14, sunt revoltați cu privire la disconfortul creat de oamenii nevoiași care frecventează Adăpostul de Noapte, aflat în imediata vecinătate al instituției de învățământ.

Mama unei fetițe care frecventează acea grădiniță spune că din cauza locurilor insuficiente de la Adăpostul de Noapte, unii dintre sărmani își fac sălaș lângă grădiniță. Aceeași mămică spune că aceștia stau în bustul gol, își fac nevoile, consumă alcool și că mizeria făcută de către aceștia este culeasă de personalul grădiniței.

Ca urma a sesizărilor făcute de către unul dintre părinți, primarul Dorel Coica a efectuat azi, 22 aprilie, o vizită la fața locului, în urma căreia a decis înlocuirea gardului care delimitează curtea Grădiniţei „14 Mai” de Adăpostul de Noapte, astfel încât să fie restricţionat accesul oamenilor străzii în zona destinată copiilor.

Totodată, poarta de intrare a copiilor în curte se va muta pe strada Ion Galu, astfel încât să fie evitat contactul între persoanele care frecventează cele două clădiri vecine.

Coordonatorul Centrului Social de Urgență pentru Adulți (Adăpostul de Noapte) Satu Mare, Daniel Săveanu, spune că „nu o condamn deloc pe acea mămică dar este momentul să găsim o soluție pentru acești oameni. În timpul zilei nu au unde să meargă și stau lângă acel gard aflat în spatele adăpostului. Înainte stăteau în față, dar deranjau vecinii. Acum stau în spate, lângă gardul comun cu grădinița. Unde să meară? În gară? În parc? Să se plimbe prin oraș? Ca părinte înțeleg indignarea acelei mămici, dar hai să găsim o soluție care să rezolve problema acestor oameni”.

Mai mult decât atât, Daniel Săveanu a postat pe Facebook gândurile sale legate de această situație, text pe care îl redăm integral în ceea ce urmează:

„E ușor să-i criticăm pe cei din jur. Este însă greu să devenim noi înșine mai buni. Tendința multor persoane este să eticheteze aceste persoane fără adăpost și să-i izoleze la periferia societății.

Etichetarea rănește, demotivează și îi împiedică pe oameni să se dezvolte și să progreseze.

Îi denigrăm fără să ne gândim nici o clipă că astfel le putem influența compotamentul în sens negativ. În viața de zi cu zi este foarte important să depășim tendința de a „judeca” cu alte cuvinte de a eticheta negativ o serie de comportamente pe care nu le înțelegem.

Judecata vine, de fapt, dintr-o lipsă de iubire. Etichetarea poate avea efecte puternice. Dacă un om este supus etichetării pentru o perioadă îndelungată, este posibil să înceapă să se comporte conform etichetei respective. Hărțuirea repetată a acestor oameni ajunși pe stradă duce la izolare, nesiguranță sau pierderea respectului de sine. Fiecare dintre noi cunoaște, poate, măcar o persoană care de-a lungul vieții a trecut printr-o perioadă de restriște.
Dacă noi, oamenii, nu am privi de cele mai multe ori cu reticență contactul cu săracii și am încerca să nu-i mai etichetăm și să nu-i mai judecăm am reuși să le creștem stima de sine.

Noi încercăm să-i evităm, preferăm să ne facem că nu-i vedem sau dacă îi vedem, îi privim cu dispreț, pe când Dumnezeu a căutat să fie mereu aproape de ei și să fie prezent în mijlocul lor.

Oare de ce cei mai mulți preferă să-i izgonească din societate și să-i izoleze? Să-i arunce la coșul de gunoi al societății fără să le ofere o alternativă de a se reintegra?

Scriu aceste rânduri pentru că nu pot să mă fac că nu văd situația disperată în care se află niște suflete lipsite de ajutor care or avea ei păcatele lor dar și noi se pare că le avem pe ale noastre chiar dacă ne facem că nu le vedem. Haideți să vedem ce facem de azi înainte pentru a prevenii astfel de situații.

Realitatea este că avem o problemă pe care avem obligația să o rezolvăm”.

Potrivit celor declarate de Săveanu, Adăpostul de Noapte are o capacitate de 60 de locuri „însă am avut și peste o sută de solicitări iarna trecută”.

2 Comentarii la "Părinți, deranjați de nevoiașii de la Adăpostul de Noapte"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.