Cine se poate asigura în sistemul asigurărilor de șomaj

Simona Dersidan

Se pot asigura în sistemul asigurărilor de șomaj următoarele categorii de persoane, potrivit Legii nr. 76/2002 (cu modificările și completările ulterioare): asociat unic sau asociați; administratori care au încheiat contracte potrivit legii; persoane fizice autorizate; întreprinzători persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum și membri întreprinderilor familiale; cetățeni români care lucrează în străinătate, conform legii; alte persoane care realizează venituri din activități desfășurate potrivit legii.

Conform directorului AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan, aceste categorii de persoane pot încheia contracte de asigurare pentru șomaj cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au domiciliul, dacă au cel puțin vârsta de 18 ani și sunt asigurate în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Venitul lunar pentru care se asigură aceste persoane nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și mai mare decât echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, în vigoare în luna pentru care se plătește contribuția de asigurare de șomaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.