Artistul clujean Dorel Găină, expune la Muzeul de Artă din Satu Mare

expo

Marți, 24 martie, la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Piaţa Libertăţii nr. 21 publicul sătmărean are ocazia să se întâlnească din nou cu unul dintre cei mai importanţi, activi şi iubiţi artişti clujeni, optzecistul Dorel Găină.

„Mira/Dor” este un eveniment care se prezintă sub formă de expoziție în care discursul și demersul de la concept la expresivitate aduce împreună două atitudini distincte dedicate stării actuale a sensurilor și semnelor fotografiei în declinările ei accesând parteneriatul dintre secvențele ei de diacronicitate cu ofertele de modelare generate și gestionate de tehnicile digitale ale prelucrării și prezentării imaginii vizuale. Mira Marincaș și Găină Dorel se prezintă într-un tandem partenerial în care distincțiile auctoriale își păstrează identitarul electiv, dar se completează reciproc în favoarea promovării fotografiei plenare.

„Walk from under” (Mira Marincaș) – o plimbare din și prin peisaje melancolice, o reconectare la starea de țărână, pulbere și fire de iarbă. Prin primordialitatea și simplitatea elementelor aceste grafii compun o stare de fotografie în care omul pseudo-absent este un simplu trecător. Tehnica fotografiei argentice, a tehnicii de laborator gelage (transfer de emulsie fotosensibilă) până la fotografia digitală conferă un periplu de tehnici diverse reunite sub o atmosferă și o atitudine de orizont extins.

Bergson consideră că materia timpului prin natura sa transformă fotografia într-un mediu dual, al clipei care odată înregistrată devine trecut. Astfel fotografia este o dublă imagine, imagine în imagine, timp în timp, imagine obiectivă a realității și imagine reflectată al unui virtual asemenea. În fotografie ochiul minții vede, lentila aparatului de fotografiat identifică și înregistrează, iar mișcarea este cea care o face posibilă. Mișcare în timp și spațiu. Această serie de imagini funcționează ca și un jurnal al trecerilor necesare.

„Anuda+” (Dorel Găină) este un proiect de narațiune vizuală care a început ca un discurs asupra modelării statutului și agregării de nud feminin în fotografia contemporană beneficiară a ofertelor de modelare asigurate de parteneriatul dintre fotografia directă și prelucrarea imaginii pe computer. S-a transformat pe parcursul desfășurării executive a proiectului într-o poveste în care titlul expoziției a devenit personajul „Anuda”, un personaj ce invită privitorul în fabuloase călătorii prin teritorii ale imaginarului. De aceea imaginile vizuale s-au cerut firesc însoțite de cuvinte care să ghideze privitorul înspre insulele aflate între cer și pământ, între fizic și metafizic, pe unde hălăduirile Anudei ne îngăduie să-i fim alături.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.