Campania antidrog a ajuns la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș

elevi

Campania „O zi în şcoala ta”, prin care specialiştii doresc să atragă atenţia liceenilor şi profesorilor asupra problemelor complexe generate de consumul de droguri a ajuns şi la Negreşti-Oaş.

Peste 235 de elevi ai Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş au participat joi, 12 martie, la cele opt întâlniri organizate şi susţinute de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog.

Dezbaterile s-au axat atât pe consumul de droguri, cât şi pe consumul de alcool, specialiştii încercând să demitizeze o serie de idei eronate legate de alcool, devenite adevărate cutume, într-o zonă în care există o permisivitate foarte mare faţă de consumul de alcool produs în gospodăria proprie. Elevii au urmărit filme educative, au adresat numeroase întrebări specialiştilor prezenţi, dovedind un mare interes faţă de tema propusă.

Etnobotanicele au fost, şi de această dată în centrul discuţiilor, dar controversele cele mai mari au fost legate de consumul de marijuana, drog pe care, majoritatea elevilor îl consideră ca fiind nepericulos. Dincolo de consecinţele imediate pe care le implică consumul de droguri, inclusiv „iarba” cum este cunoscută marijuana între tineri, care perturbă capacitatea de judecată şi de apreciere corectă a situaţiilor de risc, consecinţele pe termen lung, au insistat specialiştii, sunt cele care ar trebui să-i preocupe mai mult.

De la probleme medicale severe, la infracţiuni în legătură cu drogurilor ori pentru procurarea banilor necesari întreţinerii unui viciu atât de costisitor, până la probleme sociale grave, toate au fost aduse în atenţia celor care, aflaţi la vârsta experimentelor, cred că trebuie să încerce tot ceea ce ,,viaţa”, în speţă dealerii de droguri, le oferă.

Activităţile pregătite de poliţişti şi reprezentanţii CPECA au fost completate de momente speciale pregătite de elevi, printre care o expoziţie cu tematică antidrog şi o pauză muzicală special dedicată acestui eveniment. Elevii s-au dovedit receptivi la informaţii, dar şi creativi şi capabili să se manifeste şi să se exprime la nivel informal, arătându-şi, astfel, dorinţa de a se implica în activităţi diverse, incompatibile cu consumul de droguri.

Activităţile au fost susţinute de inspectorul principal Irina Tămăşan (psiholog), Puşa Câmpan (specialist prevenire, din partea CPECA) şi de inspectorul principal Felicia Hrihorişan, din partea IPJ Satu Mare.

La nivelul unităţii şcolare coordonarea pe parcursul întregii zile a fost asigurată de directorul Viorel Bud şi de profesoara Adela Moldovan (consilier şcolar).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.