Peste 1.000 de liceeni informați în campania antidrog „O zi în școala ta !”

elevi

Campania „O zi în şcoala ta!” iniţiată de Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog (CEPCA) în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare are ca scop conştientizarea elevilor de liceu cu privire la consecinţele consumului de droguri, în plan fizic, psihic şi social, dar şi a riscului infracţional şi victimal asociat acestor substanţe.

În numai două săptămâni de la debutul campaniei peste 1.000 de elevi din cinci licee sătmărene au fost informaţi, în cadrul a 25 de întâlniri organizate în şcoli, despre efectul drogurilor legale (alcool, tutun, medicamente, solvenţi) şi ilegale (heroină, cocaină, marijuana, etnobotanice).

Totodată, specialiştii CPECA împreună cu reprezentanţii Poliției au organizat, în fiecare unitate de învăţământ în care au avut loc activităţi preventive, câte o întâlnire cu cadrele didactice, care, adesea, recunosc că nu sunt pregătite să abordeze optim această problemă. Profesorii au aflat despre semnele consumatorului de droguri, instituţiile care pot oferi sprijin în probleme legate de droguri, dar şi despre programele de prevenire a delincvenţei juvenile şi modul concret în care poliţiştii de prevenire pot acţiona în şcoli pentru diminuarea acestui fenomen.

Luni, 2 martie, poliţiştii şi reprezentanţii CPECA s-au aflat pentru o zi la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” din Carei. Peste 280 de elevi din clasele IX-XI au participat la întâlnirile organizate de specialişti. Au fost proiectate filme educative şi au avut loc dezbateri pe tema consumului de droguri şi a delincvenţei juvenile, întâlnirile fiind apreciate pozitiv de către participanţi.

Totodată, au fost distribuite materiale informative realizate în cadrul campaniei, atât elevilor, cât şi profesorilor în cadrul întâlnirii organizate cu aceştia.

Întâlnirile au fost susţinute de specialişti din cadrul CPECA, respectiv, subcomisar Camelia Iacob, coordonator centru, inspector principal Irina Tămăşan (psiholog), Pușa Beatrix Câmpan (specialist prevenire) şi de reprezentanta IPJ Satu Mare, inspector principal Felicia Hrihorişan, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Campania „O zi în şcoala ta!” continuă şi în săptămânile următoare, informaţiile oferite de specialişti celor aflaţi la vârsta experimentelor, venind să completeze tabloul privind consumul de droguri, adeseori imaginea tinerilor despre aceste substanţe fiind una idilică şi neconformă cu realitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.