Investiții majore în sistemul medical sătmărean

Sanatate1

Sanatate2

Din 2012 și până în prezent, Consiliul Județean (CJ) Satu Mare a investit masiv în infrastructura sanitară din județul nostru. Mai multe secții au fost modernizate și dotate cu aparatură la standarde europene. Astfel, din anul 2012, CJ a investit în domeniul sănătății aproximativ 59.789.183,47 lei.

Astfel, în perioada 2012-2013 s-au luat măsuri de reorganizare a secțiilor din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, și nu numai. În 2012 au fost reamenajate șapte secții (Cardiologie, Chirurgie cardio-vasculară, Ortopedie, Radiologie, Pediatrie, Chirurgie infantilă, Pediatrie Tăşnad + Computerul Tomograf) iar în 2013, cinci secții (Psihiatrie Cronici – parter, locaţia 2, Bloc operator Ortopedie – etaj 2, locaţia 1, Gastroenterologie – etaj 4, locaţia 1, Interne I – etaj 3, locaţia 2, Dermatologie – etaj 1, locaţia 2 + lifturi, Sistem încălzire Spital Judeţean II, Ambulatoriul II, str. Gheorghe Lazăr, Modernizare Ambulatoriu Integrat al Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş și proiectul „Servicii obstetricale şi ginecologice îmbunătăţite la nivel interregional”).

Secția de Boli Dermato-Venerologice, modernizată în 2014

Investițiile în sistemul sanitar din județul Satu Mare au continuat și anul trecut (2014). La data de 30 aprilie a avut loc inaugurarea Secției de Boli Dermato-Venerologice la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. În urma reabilitării, sătmărenii beneficiază de o secție modernă situată la etajul II al Spitalului Vechi.

Secția de Boli Dermato Venerologice a fost reabilitată cu sprijinul și finanțarea CJ. Spațiul destinat acestei secții cuprinde opt saloane cu 25 de paturi, mobilier nou, noptiere, saltele și lenjerie nouă. De asemenea, secția mai cuprinde o sală de tratament, sală de consultații, sală pentru mici intervenții, două cabinete medicale, un cabinet pentru asistente, o sală de mese, două grupuri sanitare pentru pacienți, dotate cu duș și grup sanitar personal.

Până acum secția a funcționat într-un spațiu restrâns, de trei ori mai mic ca suprafață, respectiv cu două saloane având un total de 11 paturi, o singură sală de tratament și un grup sanitar. Valoarea totală a investiției a fost de 434.000 lei.

În prezent, noua secție este deservită de către doi medici, dr. Terezia Buzilă (șef secție) și directorul medical al SJU Satu Mare, dr. Paula Mare iar activitatea secției, pe parcursul a 24 de ore, este asigurată de şapte asistente, două infirmiere și două îngrijitoare de curățenie.

Secția de Medicină internă a fost reabilitată

În cursul anului 2014 la data de 16 octombrie, a fost tăiată panglica Secției de Medicină Internă. Secția are o capacitate de 75 de paturi, dintre care 60 de paturi sunt repartizate pentru specialitatea Medicină internă, zece paturi pentru specialitatea Reumatologie și cinci paturi specialitatea Endocrinologie.

Personalul medical este alcătuit din 11 medici din care un medic rezident Endocrinologie anul V, 17 asistenți medicali, cinci infirmiere și două îngrijitoare curățenie. Conducerea secției este asigurată de dr. Luminița Ardelean, medic primar interne, specialist cardiolog, cu competențe în ecografie generală iar asistentă șefă este Mihaela Nistor, în prezent în concediu maternitate, fiind înlocuită de asistenta Maria Deheneș.

Au fost reabilitate grupurile sanitare în totalitate, geamurile, ușile, pereții și parchet nou. Valoarea investiției se ridică la suma de 337.346 lei.

Policlinica Veche a fost modernizată și inaugurată anul trecut

La data de 25 octombrie are loc repunerea în funcțiune a Ambulatoriului de specialitate nr. 2 (Policlinica Veche). Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare și amenajare este de 6.501.043 lei, inclusiv TVA. Suma este compusă din 3.887.000 lei care provin de la bugetul de stat, diferența fiind asigurată de CJ Satu Mare.

Clădirea a fost reabilitată în întregime fiind efectuate următoarele lucrări: refacerea finisajelor interioare și exterioare, intervenții la structura de rezistență, înlocuirea tâmplăriilor interioare și exterioare, refacerea completă a termo și hidroizolației, refacerea tuturor instalațiilor de apă, canalizare, termice și electrice; montarea unui ascensor hidraulic, sistem de alarmare incendiu și supraveghere video.

În cadrul Ambulatoriului vor funcționa 31 de cabinete de specialitate într-un număr de 63 de încăperi. Lista cabinetelor este următoarea: Medicină Internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Chirurgie Generală, Obstetrică-Ginecologie, Neurologie, Ortopedie şi Traumatologie, Dermatovenerologie, Nefrologie, Endocrinologie, Urologie, Imunologie Clinică şi Alergologie, Psihiatrie, Neuropsihiatrie Infantilă, Chirurgie Maxilo-Facială, Chirurgie plastică, Microchirurgie Reconstructivă, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, Pediatrie, Gastroenterologie, Reumatologie, Medicina Muncii, Boli Infecţioase, Chirurgie Vasculară, Chirurgie cardiovasculară, Audiologie, Logopedie, Psihologie, Laborator Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie, Sală de gimnastică, Laborator Explorări Funcţionale.

Secțiile de Neonatologie și Obstetrică, reabilitate de CJ Satu Mare

Totodată, au fost efectuate lucrări de reabilitare la nivelul secțiilor de Neonatologie și Obstetrică, în valoare totală de 700.000 lei, finanțare asigurată integral de Consiliul Județean Satu Mare. Lucrările efectuate constau în: reparații și înlocuiri la grupurile sanitare (gresie, faianța, obiecte sanitare), reparații și înlocuiri partiale a instalațiilor electrice, s-a montat tavan casetat, pardoseala PVC, s-au înlocuit tâmplăria ferestrelor și a ușilor cu tâmplărie PVC, s-au efectuat finisaje interioare (zugrăvirea tuturor saloanelor).

În cadrul secției de Neonatologie s-a reabilitat complet bucătăria dietetică, spațiu amenajat acum la înalte standarde, cu respectarea tuturor normelor și circuitelor. Tot în cadrul secției de Neonatologie s-a amenajat o cameră de externare a nou născuților, cu intrare de pe secție și cu ieșire spre hol, accesibilă și tăticilor.

Secția Obstetrică are 61 de paturi repartizate în 13 saloane, șase saloane a câte două paturi, iar restul cu patru și cinci paturi.

Ca urmare a unui proiect transfrontalier, în valoare de 1.712 mii lei, Obstetrica a fost dotată cu aparatura ultramodernă după cum urmează: ecograf multidisciplinar 3D/4D, videocolposcop, unitate electrochirurgie mono-bipolară cu sigilare vasculară, sistem endoscopic pentru histeroscopie diagnostică și operatorie și rezectie monopolara, sistem endoscopic avansat pentru chirurgie laparoscopică, lampă operație cu camera video, masă operație cu accesorii de obstetrică-ginecologie, aparat monitorizare fetală.

Investiții importante la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş este o altă investiție implementată de județul Satu Mare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.815.458,28 lei, din care finanţarea nerambursabilă a fost de 1.660.728,86 lei, iar contribuţia județului Satu Mare de 154.729,42 lei.

Astfel, s-a modernizat clădirea Ambulatoriul Integrat al Spitalului Oraşenesc Negreşti-Oaş, (726,72 mp), prin lucrări de reabilitare a şarpantei şi învelitorii, înlocuirea instalaţiei electrice, înlocuirea tâmplăriei exterioare şi interioare cu tâmplărie PVC, înlocuirea instalaţilor termice, sanitare, de canalizare, lucrări de montare gresie, faianţă, tarchet, montare camere de supraveghere, internet, telefon.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Oraşenesc Negreşti-Oaş deserveşte populaţia Ţării Oaşului, zonă care cuprinde o suprafaţă de 614 km2, în partea de nord a judeţului Satu Mare, iar noile servicii medicale oferite, în specialităţi care nu au fost asigurate până acum, precum şi dotarea la standarde europene a celorlalte cabinete medicale vor asigura accesul populaţiei din zonă la servicii medicale de calitate, cu efect asupra reducerii numărului de pacienţi redirecţionaţi către alte spitale sau spre ambulatorii din reşedinţa de judeţ.

Prin extinderea serviciilor medicale şi în zona Ţării Oaşului, s-a realizat şi o repartizare mai echilibrată a serviciilor medicale pe teritoriul judeţului Satu Mare şi accesul egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate.

Alte investiții în domeniul sănătății

La nivelul Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș s-a investit suma de 472.275,08 lei pentru achiziționarea de: utilaj spălătorie, aparat Roentgen mobil cu braț C, mașina de spălat profesională, calandru, uscător și o autoutilitară.

De asemenea, s-au făcut reparații la Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare (508.082,75 lei), constând în: reparații capitale Dispensar TBC Satu Mare, refacere instalație termică interioară Vila 3 Bixad, reparații capitale clădire morgă din Bixad, etc.

Președintele CJ Adrian Ștef a declarat că în urma investițiilor făcute „sătmărenii nu vor mai fi nevoiți să se trateze în străinătate. Spitalele sătmărene sunt dotate cu: computer tomograf, sistem videoendoscopie, sistem endoscopie pentru histeroscopie, sistem endoscopie pentru chirurgie laparoscopică, videoscop, ecograf multidisciplinar 3D/4D, linie artroscopie, lampă operație cu led, sistem radiofrecvență și pompă infuzie, sistem litotriție, sterilizator cu plasma, etc”.

În anul 2015 vorbim despre reabilitarea secției de ATI, a laboratorului de analize medicale, a secției de Oncologie – locația II, a secției de Neuropsihiatrie Pediatrică, acestea fiind doar câteva dintre obiective.

Pentru anul acesta, este prevăzută amenajarea intrării în spital și parcarea, lucrări care deja au început.

Un Comentariu la "Investiții majore în sistemul medical sătmărean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.