Dinu Birtoc: „În primăria Călineşti-Oaş se tace în continuare”

Dinu Birtoc

„În primăria Călineşti-Oaş se tace în continuare, iar canalizarea rămâne o problemă care se va răsfrânge în linişte asupra cetăţenilor”, scrie viceprimarul din Călineşti-Oaş, Dinu Birtoc, într-un comunicat de presă remis azi, 1 martie, redacţiei noastre.

După aproximativ o săptămână, când a lansat mai multe acuzaţii la adresa primarului comunei Călineşti-Oaş, Gheorghe Copil, viceprimarul Birtoc revine azi cu alte atacuri la adresa elilului localităţii. Acesta susţine că, potrivit expertizei tehnice realizate până în prezent, diferenţele dintre sumele plătite pentru proiectul de canalizare şi facturile existe în acest moment, diferenţa ar fi de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi.

În continuare vă prezentăm conţinutul integral al comunicatului de presă remis redacţiei noastre:

„În primăria Călineşti-Oaş se tace în continuare, iar canalizarea rămâne o problemă care se va răsfrânge în linişte asupra cetăţenilor. În urmă cu aproximativ o săptămână am lansat în spaţiul public dovezile clare asupra faptului că situaţia este una dezastruoasă la Călineşti-Oaş, sechestrul asupra conturilor şi a bunurilor continuând. Pentru că lumea trebuie să cunoască exact cauzele care au stat la baza acestor acţiuni ale organelor statului revin şi mă adresez tuturor cetăţenilor dar mai ales instituţiilor cu rol de conducere, coordonare şi verificare din judeţ.

Reţeaua de canalizare şi staţia de epurare refulează o fraudă tot mai vizibilă şi o lucrare fără cap şi fără coadă. Lipsurile proiectului şi faptul că recepţia acestuia a fost făcută fără avizul consiliului local au fost dovezi clare că ceva este în neregulă. În calitate de viceprimar nu am putut să las aceste lucruri nesesizate organelor abilitate. Conform îndrumărilor instanţei am contractat în numele comunei un expert tehnic judiciar în specialitatea construcţii. Acesta a făcut demersurile de specialitate şi a realizat expertiza lucrării, necesară dosarului de fraudă aflat pe rolul Judecătoriei Negreşti.

Lucrurile au decurs bine până în momentul în care am solicitat din partea celor responsabili de proiect cartea tehnică a lucrării. În acest sens am depus o cerere în scris către primăria Călineşti-Oaş în 30.09. 2014, dar care a rămas şi până în prezent fără un răspuns oficial, expertul judiciar fiind plimbat din stânga în dreapta pentru a primi această carte tehnică. Tot ce s-a primit ca răspuns la această solicitare a fost telefonic şi a constat în sfaturi pentru a ne adresa altor persoane. Lipsa acesteia ţine în loc şi judecarea procesului, trăgându-se de timp într-un mod abuziv.

Consider că această carte tehnică a lucrării nu există în fapt şi este în curs de realizare de către primărie în colaborare cu dirigintele de şantier şi ceilalţi factori implicaţi. Acest lucru este întărit de faptul că, în paralel cu expertiza extrajudiciară amintită anterior, Prefectura Satu Mare s-a autosesizat şi a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii să facă o anchetă.

Răspunsul primit din partea inspectoratului, în 19.03.2014, cu 6 luni înainte de cererea depusă de mine, este că se fac demersuri de studiere a cărţii tehnice a proiectului. Două variante pot exista în acest caz, fie cartea tehnică există şi cineva refuză să o prezinte expertului judiciar, fie ea nu a fost întocmită aşa cum o cere legea şi se trage de timp pentru a se putea pune la punct, ceea ce inclusiv înseamnă şi o minciună în răspunsul care ne-a fost dat de inspectoratul de stat în construcţii.

Conform expertizei tehnice realizate până în prezent de expertul contractat, diferenţele dintre fondurile plătite pentru proiect şi facturile existe în acest moment, dar şi conform situaţiei din teren, diferenţa este de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Suma este estimativă pentru că atâta timp cât lipseşte cartea tehnică, expertul nu poate să cunoască cu precizie sumele la care a fost specificat în parte fiecare element care a fost folosit la realizarea canalizării şi a staţiei de epurare. Sunt nereguli în ceea ce priveşte numărul căminelor, cantitatea de beton folosită şi tipul acestuia, ţeava, calitatea şi numărul pompelor, dar mai ales numărul de branşamente. Proiectul a intrat în atenţia autorităţilor în momentul în care s-a cerut dubla finanţare, atât de la stat cât şi de la Uniunea Europeană pentru acelaşi proiect, iar în atenţia mea în momentul în care canalizarea s-a înfundat şi a refulat după branşarea a doar 15 familii. Acest lucru s-a produs din cauza pompelor de slabă calitate, sub capacităţile tehnice necesare şi fără tocător de deşeuri. Mă întreb ce calitate va avea canalizarea şi cum va face faţă în momentul când la aceasta se vor branşa trei sau patru sute de familii? Vom face încă un sistem de canalizare? În momentul acesta cetăţenii din Călineşti-Oaş nu au nici un sistem de canalizare performant, proiectul este suspectat de fraudă după ce s-a cerut finanţare atât de la Guvern cât şi de la Uniunea Europeană după caţiva ani, iar conturile şi bunurile primăriei rămân sub sechestru.

Cer din nou şi o voi face de câte ori va fi nevoie, ca instituţiile care pot să intervină în acest caz să o facă de urgenţă, pentru a remedia ce se mai poate şi pentru a nu amplifica urmările acestor greşeli făcute de un primar incompetent. Pentru binele cetăţenilor din Călineşti trebuie renunţat la culoare politică şi asumate greşelile care au avut loc, astfel încât locuitorii să nu aibă de suferit nici financiar, nici din punct de vedere al calităţii vieţii.

Cu respect,
Dinu Birtoc
Viceprimar Călineşti-Oaş”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.